Pont del Diable – Tarragona / Tarragonès

És un monument d’època romana

I T I N E R A R I

Situació: A uns 4 quilòmetres de Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Romana - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Supèrbia obra d'enginyeria, travessa el riu Francolí. Per l'edat que té, està en molt bon estat. Lliurament accessible. La gent hi circula a peu per la seva part superior, doncs la galeria de conducció de l'aigua, està destruïda.

És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana i el més important de Catalunya.

Llevat de la zona del mirador - aparcament, quan poc després s'abandona la passarel·la de fusta, el camí ja no és accessible a persones amb mobilitat reduïda.

Altres noms: Aqüeducte de les Ferreres - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 14/03/2015:

Procedents de Barcelona i circulant per l'autopista AP-7, poc abans d'arribar a Tarragona, en un punt situat a 41 08 41.0 01 14 37.6, una mica més endavant del PK 246, prenem una sortida indicada: Pont del Diable.

Llavors entrarem en una petita zona d'aparcament lliure, des d'on ja és visible la construcció. Aquí hi trobarem uns quants bancs i taules de fusta per fer pícnic.

Des d'aquest mateix lloc, surt una passarel·la de fusta, que, a peu, en cinc minuts de plàcida baixada, ens deixa a tocar d'aquest Pont. Diferents cartells ens indiquen com accedir a la part superior o bé a l'inferior de l'aqüeducte.

Localització: N 41 08 45.3 E 01 14 38.2 – Altitud: 36 m. (A la base)

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

L'aqüeducte romà de Tarragona, del segle I, s'aixeca a pocs quilòmetres del nucli urbà, al costat esquerre del riu Francolí, prop de l'autopista de Barcelona a Tarragona.

Es tracta d'un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'occident romà, i el més important, sens dubte, dels Països Catalans.

L'obra d'enginyeria és de pedra local, amb carreus d'encoixinat poc accentuat, units en sec, sense morter.

Presenta dos pisos d'arcades superposades, amb onze arcs a l'inferior i vint-i-cinc al superior. Els arcs tenen 6'40 m de llum.

La longitud total és de 217 m i l'alçària màxima de 27 m.

El canal per on circulava l'aigua és a la part superior, i conserva restes del revestiment del paviment original, malgrat les successives reparacions que ha sofert l'aqüeducte al llarg del temps.

Notícies històriques

L'aqüeducte formava part del conjunt de canalitzacions que conduïen l'aigua des dels rius Gaià i Francolí a la ciutat de Tàrraco.

En concret, fou bastit per salvar un gran desnivell existent en la canalització que procedia del riu Francolí.

No hi ha dades que permetin fixar l'època de la seva construcció, però sembla que ha de coincidir amb el moment de màxima esplendor de Tàrraco, a l'època de l'emperador August o, si més no, a la primera meitat del segle I, quan a la ciutat s'emprenen importants obres de remodelació urbanística.

La utilització de l'aqüeducte es perllongà més enllà de la dominació romana. Autors musulmans el descriuen, i sembla que fou restaurat durant l'ocupació islàmica, en època del califa 'Abd al-Rahman III (segle X).

Posteriorment, a les darreries del segle XVIII, va tornar a ser reparat i es posà una altra vegada en funcionament. Al llarg del segle XIX i de l'actual s'hi han tornat a fer obres de reparació.”

• Més informació en una altra pàgina de Pat.mapa.

• Com no podia ser d'altra manera, aquest pont, també té la seva corresponent llegenda principal, que tot seguit us transcrivim i i dues variants. Totes tres les trobareu a la  pàgina web de Wikipedia: Llegenda del Pont del Diable.

«En temps de la dominació romana i davant la necessitat que patia Tarragona d'aigua, calgué construir un aqüeducte per tal d'unir dos turons separats per una profunda torrentera.

La construcció anava endavant i quan ja estaven llestes les dues rengleres d'arcades, les fortes ventades i la fúria de les tempestes enderrocaren el pont.

El mestre constructor en veure l'enderroc del pont va dir tot desesperat que tan sols el dimoni podia fer un pont de mil anys de durada. Feta aquesta afirmació se li presentà de sobte Satanàs i li digué que ell aixecaria un pont aquella mateixa nit amb pedra de la pedrera del Mèdol que seria de forta durada.

Se li oferiren trenta bosses plenes de moneda d'or i d'argent. Més ell no volia diners. Deia que volia l'ànima del primer que begués l'aigua que passés pel pont del diable.

I tracte és tracte. El pont va ésser construït i a l'endemà el dimoni esperava a l'altra banda del pont el compliment de la paraula donada. Mentrestant, el mestre i els seus operaris des de l'altra part del pont li ensenyaren un ase que va ésser el primer habitant que va beure d'aquella aigua.»

• Altres ponts del Diable

Altres aqüeductes:

Museus

Turisme

El conjunt arqueològic de Tàrraco, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000, que va considerar que les ruïnes que es conserven de l’antiga ciutat romana de Tàrraco mereixien incloure's a la Llista del Patrimoni mundial.

Comprèn un total de catorze monuments romans de la ciutat de Tarragona i la comarca del Tarragonès:

MAPA del conjunt arqueològic de Tàrraco

• A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Imatges de Tarragona: