Torre dels Escipions – Tarragona / Tarragonès

És una construcció d'època romana

I T I N E R A R I

Situació: A uns 6 km de Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Romana – (Patrimoni.Gencat) / Primera meitat del segle I dC - (Diputació de Tarragona).

És un mausoleu construït amb carreus de la --> pedrera del Mèdol - (Diputació de Tarragona).

Una errònia identificació d'aquestes figures amb els germans Escipió,  Gneu i Publi Corneli Escipió, donà origen a la tradicional denominació del monument - (Diputació de Tarragona).

Estat: Bo. Visita lliure.

Accés - Visitada el 10/04/2015:

A tocar del PK 1169 de la carretera N-340, antiga Via Augusta. Hi ha una petita zona disposada per aparcar els vehicles.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

L'anomenada Torre dels Escipions, obra del segle I situat prop de l'antiga Via Augusta, a uns 6 km al nord de Tarragona, és un monument funerari romà, en forma de torre.

El monument, al qual no és possible accedir des de l'exterior, consta de tres cossos superposats i de perímetre decreixent. El basament presenta una planta aproximadament quadrada (4'47 x 4'72 m).

Damunt seu s'aixeca un segon pis, la façana frontal del qual és decorada amb dues figures esculpides en alt relleu, que representen la divinitat frígia Attis, tocada amb el seu capell típic, associada al culte funerari.

A la part superior d'aquest segon cos apareix una inscripció molt malmesa, la lectura i interpretació de la qual ha estat objecte de debat entre els historiadors.

El cos més elevat, similar al segon pis per la part exterior, conté una cambra interior que possiblement contenia les cendres dels personatges en honor dels quals s'havia erigit el monument.

La coberta, avui desapareguda, probablement fou de tipus piramidal, a jutjar per alguns paral·lels d'altres àrees de l'Imperi. La construcció és feta amb carreus de pedra, molt ben tallats i ajuntats.

Notícies històriques

Durant molt anys es va pensar que aquesta torre era la tomba on havien estat enterrats els germans Escipió, morts l'any 211 aC.

La suposició es fonamentava en la identificació de les escultures del monument com la representació d'aquests cònsols romans.

Tanmateix, els estudis realitzats per Hauschild i Niemeyer el 1966 permeten datar la construcció a la primera meitat del segle I dC, la qual cosa impedeix relacionar aquesta obra amb el sepulcre de Gneu i Publi Corneli Escipió.”

• Pels lectors interessats en el tema, els remetem a la pàgina web de Pat.mapa – arqueologia, on podran obtenir més informació.

• Finalment, i per rematar el tema, es proposa una visita a una altra pàgina, la de wikipedia

Museus

Turisme

El conjunt arqueològic de Tàrraco, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000, que va considerar que les ruïnes que es conserven de l’antiga ciutat romana de Tàrraco mereixien incloure's a la Llista del Patrimoni mundial.

Comprèn un total de catorze monuments romans de la ciutat de Tarragona i la comarca del Tarragonès:

MAPA del conjunt arqueològic de Tàrraco

• A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Imatges de Tarragona: