Arc de Berà – Roda de Berà / Tarragonès

És una construcció d’època romana

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Roda de Berà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Romana - Segle I aC.- (Patrimoni.Gencat). Dedicat a l’emperador August.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Hom pot arribar a tocar les pedres del monument, creuant la carretera, tot i el risc que comporta l'intens tràfec de vehicles que suporta aquesta via.

Accés - Visitada el 10/04/2015:

S'aixeca dins d'una zona enjardinada, una illa envoltada de gespa, al bell mig de la carretera N-340, antiga Via Augusta.

La trobarem exactament al PK 1183 d'aquesta carretera N-340. Hi ha una petita zona al lateral de la carretera, disposada per aparcar els cotxes.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

L'arc de Berà és situat a 20 Km de Tarragona, a l'actual carretera de Barcelona a Tarragona, l'antiga Via Augusta romana.

Presenta l'estructura i la composició característiques dels arcs de triomf d'un sol arc: dos cossos rectangulars iguals units per un arc, damunt dels quals descansa un entaulament amb arquitrau, fris i cornisa de coronament.

És un arc de gran simplicitat formal.

Els elements decoratius es limiten pràcticament a les impostes interiors sobre les quals descansa l'arc, i a les pilastres estriades adossades als cossos laterals.

Aquestes pilastres, que recolzen sobre un sòcol sobresortint i es coronen amb capitells corintis, simulen sostenir l'entaulament superior.

Sols quatre d'aquests vuit capitells són originals.

Les dimensions del conjunt, construït amb grans carreus de pedra local, són de 12'28 m d'alçada total per 12 m d'amplada i 2'34 de gruix.

L'arcada amida 10'14 m d'alt per 4'87 m d'ample.

Fins ben entrat el segle XX, la carretera de Barcelona a Tarragona passava per sota l'arc, d'acord amb el traçat de l'antiga Via Augusta.

El 1937, com a conseqüència dels treballs de millora viària realitzats en aquesta zona, la carretera es va bifurcar i donà lloc a la configuració d'una plaça centrada pel monument, que d'aquesta manera queda més protegit i ofereix una perspectiva més bona.

Notícies històriques

Durant molt de temps s'ha datat aquest monument a la primeria del segle II dC, basant-se en la següent inscripció: EX TESTAMENTO L. LICINI L.F. SERG. SURAE CONSERATUM.

Els darrers estudis, sobretot l'anàlisi estilística dels capitells i la seva comparació amb altres de paral·lels ben coneguts del món romà, permeten pensar que l'arc de Berà és en realitat una obra del darrer quart del segle I aC., probablement d'època d'August.

La hipòtesi més plausible el dataria cap al 16-8 aC, coincidint amb la remodelació de la Via Herculea (que a partir de llavors es coneixeria com a Via Augusta) i essent, per tant, més o menys contemporani de l'arc romà del pont de Martorell.

--> (Pont del Diable - Martorell).

Segons aquesta mateixa teoria, l'arc de Berà no seria un arc de triomf, sinó territorial, és a dir que assenyalaria el límit NE del territori de la ciutat de Tàrraco.

Cal tenir en compte que hi manca tot l'àtic o cos superior, on solia haver-hi la inscripció commemorativa de la seva construcció.

La inscripció dedicada a Luci Licini Sura, important personatge de l'època de l'emperador Trajà i home de gran prestigi a Roma, que fins i tot va arribar a ser cònsol, podria fer referència a una restauració d'aquest monument, que devia fer-se per una clàusula testamentària de Sura, i que probablement portà a terme el seu llibert Luci Licini Segon, personatge així mateix influent a la província i conegut per diverses inscripcions de Barcelona i Tarragona.

Al llarg dels segles, el monument ha estat objecte de diverses restauracions.

Cal destacar-ne les efectuades a finals del segle XVIII i el 1840, respectivament.

El 1936 fou danyat per una bomba i restaurat per la Generalitat Republicana.

• Pels estudiosos del tema se’ls proposa fer una visita a una altra pàgina de Pat.mapa – arqueologia, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), on trobaran noves dades.

• Finalment, i ja per rematar la qüestió, es proposa una visita a una altra pàgina, la de wikipedia.

Museus

Turisme

El conjunt arqueològic de Tàrraco, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000, que va considerar que les ruïnes que es conserven de l’antiga ciutat romana de Tàrraco mereixien incloure's a la Llista del Patrimoni mundial.

Comprèn un total de catorze monuments romans de la ciutat de Tarragona i la comarca del Tarragonès:

MAPA del conjunt arqueològic de Tàrraco

• A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Imatges de Tarragona: