Miscel·lània

 

Algunes consideracions sobre aquestes pàgines

Per anar pel món, sols hem necessitat:

Un cotxe, un navegador (en endavant un TomTom), unes bambes i un mapa anomenat GRAN ATLES DE CARRETERES DE CATALUNYA, editat per l'Institut Cartogràfic de Catalunya (Escala 1:50000 / Edició 2005 / 262 pàgines). Una veritable joia. Fins a data d'avui (gener 2011) el 99% de les informacions son correctes. Ens ha estat de veritable utilitat la localització a través de pistes forestals assenyalades al mapa.

Referit al TomTom. En moltes ocasions hem mirat de prendre les coordenades de situació del lloc fins on ens ha estat possible arribar-hi en cotxe en condicions normals. Això ha estat així per l'oportunitat que ofereixen moltes vegades aquest tipus d'aparells, de dirigir-nos amb precisió al lloc oportú, mitjançant la introducció de les coordenades.

Ara bé, això no vol dir, que no us porti alguna vegada fins el destí assenyalat a través d'un camp de blat, o bé si aneu de Tarragona a Barcelona, us faci passar per Reus primer. Caldrà tenir present els avantatges però també, els inconvenients. En qualsevol cas, no descarteu de bon principi aquesta possibilitat.

Dues consideracions més. Al text dels itineraris apareix de manera redundant dues frases: "A dia d'avui" i el condicionant de les "condicions meteorològiques".

Respecte a la primera, no és frívola aquesta consideració. Aquesta pàgina té voluntat de permanència en el temps. Per això en el moment de fer alguna excursió de les descrites aquí, caldrà tenir en consideració la data d'emissió de l'itinerari, en els canvis que inexorablement es produeixen al llarg del decurs dels anys i que podrien desvirtuar completament el text descrit.

Respecte a les condicions meteorològiques, tenir en compte que moltes de les sortides descrites es fan per pistes forestals. Si bé la circulació per elles, moltes vegades ja és de per si complicada, evidentment les condicions meteorològiques poden transformar una sortida en un calvari (Després d'un dia de pluja, desplaçar-se al castell de Salsa - Solsonès, pot comportar que ens quedem clavats en mig d'un toll d'aigua i fang imponent). Com diem, caldrà tenir-ho en compte.

Respecte als vehicles utilitzats. Com és lògic, cada persona percep les coses de manera diferent. Si bé hem mirat de ser realistes amb l'ús d'un vehicle per alguns dels camins que hem recorregut, fent constar, si això ens ha estat possible, la viabilitat o no, de la utilització d'un cotxe de turisme, amb les dificultats que comporta moure's per alguns terrenys, la diferent percepció per part de cada persona, pot no coincidir amb la nostra. Caldrà que cadascú valori la realitat que es trobi. Evidentment, utilitzar un vehicle tot terreny facilita molt les coses.

Finalment, després d'aquest consells paternals (són de franc) sols desitjar-vos, bona sort i bon viatge.

Maig de 2011


 Nota 

En el "Fragor de la batalla" a vegades ens ha superat més la il·lusió que l'academicisme. Trobareu en aquest treballs des d'algunes poques edificacions romanes fins a construccions d'època carlina, o alguna que altra torre de telegrafia òptica.

La visió de construccions bèl·liques ens ha fet superar la consideració d'època medieval. Però val a dir que més d'una edificació, fins i tot moderna, ha ocupat llocs on anteriorment n'hi havia hagut alguna d'antiga. Per altra banda, les romanes, han superat amb escreix la seva inicial època i fins i tot la medieval.


Dades

Les dades corresponents a l'ALTITUD dels llocs on estan ubicades les edificacions, han estat extretes de GOOGLE EARTH.

                      Aquestes dades són aproximades

 Imprimir

Al final de cada pàgina hi ha una petita icona que permet fer una selecció del tema  que es vulgui imprimir - parcial o totalment - d'una manera àgil i senzilla.

A més, també permet guardar la selecció escollida en un arxiu PDF.


En relació a les fotografies

Algunes fotografies, al passar-hi el ratolí per sobre, apareix una mà, símbol de que aquesta imatge es pot veure en una mida més gran, clicant-hi a sobre, i s'obriran en una nova finestra

Més coses sobre les fotografies

Malauradament el nostre programa de tractament d'imatges, al identificar les fotografies amb marca d'aigua, no admet tots el caràcters que voldríem.

Això comporta que més d'un nom aparegui  sense accents. Demanem disculpes.

Al text de l'itinerari si que hi figura el nom de cada edificació amb la grafia correcte (Llevat errors d'impremta o pífies no detectades ...).

Any 2018 - Amb l'actualització de Windows 10 i el programari corresponent, ja hem resolt el tema dels accents. Si n'hi ha algun d'incorrecte, és que realment, l'hem "pifiat." 


I encara més sobre les fotografies

17/11/2013

Hem rebut alguns correus en el que se'ns ofereix una gentil col·laboració.

Tot i que agraïm sincerament l'oferiment, lamentem no poder acceptar-les, donat que la tasca que venim realitzant la portem a terme exclusivament a nivell familiar. Si us hi fixeu, de les més de 15.000 fotografies penjades fins ara, no n'hi ha ni una de sola signada per persones alienes.

Ens il·lusiona enormement, localitzar, visitar personalment i documentar gràficament totes les edificacions. Som conscients de que encara ens en manquen. Tampoc donem per tancat un tema. Si fins avui no tenim fotos d'una edificació en concret, ho intentarem en un futur.

Una altra “egoista” raó, que ens mou a continuar privadament aquesta labor.


Enllaços a altres pàgines

17/11/2013

Com comprovareu, hi ha un bon grapat d’enllaços a pàgines de la Generalitat de Catalunya, Patrimoni.Gencat i Pat.mapa

L'accés a aquestes pàgines a vegades és lent. Suposem  que això és degut a la gran quantitat d'informació que contenen. Us demanem una mica de paciència a l'accedir-hi.

Per altra banda, i també referit a aquesta pàgina, a vegades, i especialment durant dissabtes i sobretot diumenges, no és possible accedir-hi. Apareix l'error “503 Service Unavailable”, o algun altre. Volem pensar que pot ser degut a estar fent tasques de manteniment.

Invariablement, a partir de dilluns i durant els dies feiners, tot torna a la normalitat.

Per això en la majoria d'edificacions hem transcrit a les nostres pàgines la informació corresponent, salvant d'aquesta manera aquestes llacunes.


N O V E T A T   2 0 1 8

Ja fa temps que hem comprovat que pràcticament han desaparegut els problemes que denunciàvem l’any 2013.  

No obstant, continua sent lent l'accés a aquestes pàgines. 


N O V E T A T    2 0 1 5

Darrerament veníem detectant una important trencadissa d'enllaços a les pàgines web de la Generalitat de Catalunya (Patrimoni.Gencat i Pat.mapa). Sabem que estan portant a terme una radical migració dels seus servidors. 

Esperarem a que finalitzi aquesta operació per tal d'intentar recuperar aquest enllaços, que són molts.


17 d'Abril de 2016

Avui ens hem trobat amb un desagradable fet.

“Catalunya Medieval” és un espai que ofereix continguts culturals. Durant l'edició de les nostres pàgines, hi incorporem enllaços  a d'altres, quan considerem que complementen la nostra informació.

Amb sorpresa,  hem descobert en alguna de les nostres pàgines, que un dels enllaços que oferim, que abans complia aquest requisits, ara condueix directament a una pàgina de contingut inapropiat.

Demanem la cooperació dels nostres lectors. Si detecten algun altre cas, agrairíem ens ho comuniquessin per procedir  a la immediata eliminació de l’enllaç en qüestió.


 

Més consideracions

A tall d'exemple, facilitem a continuació unes captures de pantalla d'uns mapes de Catalunya, fetes el 8/01/2010. Com es pot apreciar, en aquest mapes hi ha situats un munt d'icones, representatives de la situació d'edificacions citades a les nostres pàgines.

Mapes de Catalunya      /      Ricard Ballo i Montserrat Tañá

Si bé en el moment d'aquesta captura NO hi estàven encara representades les posicions de TOTES les edificacions actualment visitades, això pot donar una idea de la  feina feta.


N O V E T A T  -   Agost 2015


T I M E    I S      M O N E Y (que diuen els americans ... )


¿ Pot servir d'ajuda ?

Mini-tutorial - 29 / 11 /2013

Abans les criatures  naixien amb un pa sota el braç. Avui en dia, les coses han canviat una mica.

Qui més qui menys ja neix amb un mòbil a la butxaca i alguns fins i tot amb una blackberry

Però els que tenim una certa edat, quan els fills ens intenten ensenyar quelcom d'informàtica, encara agafem paper i llapis, amb la conseqüent riota per part seva.

Però això, no m'impedeix, no em puc retenir, de plasmar una idea, facilitar un ajut, que potser ningú necessitarà, però que em donaré per satisfet, si a una sola persona li serveix la següent “lliçó”:

UTILITZACIÓ DE COORDENADES EN MAPES de GOOGLE

És molt senzill el procediment de localització d'un punt en un mapa, a l'utilitzar les dades d'unes coordenades facilitades u obtingudes, per exemple, a través d'un navegador normal i corrent, sobre Google Maps.

Però a vegades cal una “ajuda” per tal de saber manipular aquestes dades.

CONVENCIONS:

Les següents seqüències de dades son ACCEPTADES, o no, per GOOGLE MAPS, segons detall:

Dades proposades:   N 41.71845  E 1.82646

Entrada ACCEPTADA

Entrada REBUTJADA

El separador decimal, és un PUNT

El separador decimal, és una COMA

41.71845  1.82646

41,71845 1,82646

Altrament, les mateixes dades, amb una altra notació, es transformen en els següents resultats:

 N 41º 43’ 6,42”  E 01º 49’ 35,29”

Entrada ACCEPTADA

Entrada REBUTJADA

El separador decimal, és un PUNT

El separador decimal, és una COMA

41 43 6.42 1 49 35.29

41 43 6,42 1 49 35,29

Entrada ACCEPTADA

Entrada REBUTJADA

Sense espais entre els números. Amb punt.

Sense espais entre els números. Amb coma.

+41º43’6.42”,+1º49’35.29

+41º43’6,42”,+1º49’35,29

Entrada ACCEPTADA

Entrada REBUTJADA

Amb espais entre els números. Amb punt.

Amb espais entre els números. Amb coma.

41º43’6.42”          1º49’35.29

41º43’6,42”          1º49’35,29

C O R R E C T E

I N C O R R E C T E

41.71845 1.82646

N 41.71845 E 1.82646

41 43 6.42 1 49 35.29

N 41º 43’ 6.42” E 1º49’35.29”

Així, doncs,

Si es van situant successivament les diferents dades de coordenades que es citen als texts dels itineraris, sobre un mapa de Google, hom pot fer-se una idea exacta del recorregut que s'ha de fer.


A L T R E S


Com obtenir coordenades de situació d'un punt concret de qualsevol mapa de GOOGLE.

Mini-tutorial - 29 /11 / 2013

Clicant amb el botó dret sobre qualsevol posició del mapa. A continuació s'obrirà automàticament un petit quadre de diàleg, on a la última entrada apareix la següent opció: Què hi ha per aquí ? 

 Clicant sobre aquesta entrada apareixeran les coordenades dins del requadre situat a l'esquerra, dalt de tot del mapa i al mateix temps, també apareixerà una punta de fletxa verda sobre el punt assenyalat en el mapa.

Si cliquem sobre aquesta fletxa apareixerà un altre quadre de diàleg amb les coordenades amb dues notacions diferents.


N O V E T A T : Durant l'any 2015, Google Maps ha variat la manera d'obtenir aquesta utilitat. Veurem ara els detalls d'aquest canvi.

Mini-tutorial - 12 /01 /2016


Com introduir coordenades en un navegador TOMTOM

Mini-tutorial - 14 /09 /2015

Alguns lectors ens han preguntat que cal fer per poder introduir en un navegador de cotxe algunes de les coordenades que oferim en les nostres pàgines web.

Com sigui que considerem força important aquesta utilitat, passem tot seguit a donar una mica d'informació sobre aquest tema.

Per a aquest cas concret, hem fet servir un TomTom XXL sèrie clàssic.

Prenem com a exemple les següents coordenades, corresponents a la Seu Vella de Lleida:

N 41 37 05.3 E 00 37 37.1

                                        


Com obtenir ajuda amb un navegador TomTom

Mini-tutorial - 14 / 09 / 2015

En un moment donat ens pot ser de vital importància obtenir amb rapidesa una sèrie de dades: El nostre navegador ens pot ajudar i molt.

  


AJUDA A LA NAVEGACIÓ PER LES PÀGINES DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Mini-tutorial -

La Diputació de Barcelona ofereix una interessant pàgina anomenada

Mapes de Patrimoni culturalTot i que l'obtenció d'informació d'aquesta pàgina,  no planteja gaires problemes, creiem que pot ser interessant oferir algunes instruccions als nostres lectors, basades en la nostra experiència en la recerca de dades, per tal de millorar el temps d'accés i resposta a aquesta informació.

Per aquest exemple, buscarem la informació corresponent a Ca l'Amat, una masia situada a la sortida del nucli urbà de Sant Sebastià dels Gorgs, al municipi d'Avinyonet del Penedès, a la comarca de l'Alt Penedès.

Remarca:

  • El temps de resposta d'aquesta pàgina és una mica excessiu. Suposem que és degut a la gran quantitat de dades que conté. Una mica de paciència, amics...


29/11/2013

L’Institut Cartogràfic de Catalunya ofereix a la seva pàgina web un MAPA, que ens és especialment útil,  entre altres moltes possibilitats, en particular, per les següents:



Llista de les comarques de Catalunya amb el detall del nombre d'habitants, de la seva extensió, i capital

Dades bàsiques de les "42 comarques", adaptant els valors de població 2014 als canvis produïts per la creació del Moianès

         
Comarca Hab. Sup. Dens. Capital
2014
(km2) (hab./km2)
l'Alt Camp 44.578 538 82,9 Valls
l'Alt Empordà 140.214 1.357,50 103,3 Figueres
l'Alt Penedès 106.262 592,7 179,3 Vilafranca del Penedès
l'Alt Urgell 20.878 1.447,50 14,4 la Seu d'Urgell
l'Alta Ribagorça 3.873 426,9 9,1 el Pont de Suert
l'Anoia 117.842 866,3 136 Igualada
el Bages 175.527 1.092,30 160,7 Manresa
el Baix Camp 190.249 697,2 272,9 Reus
el Baix Ebre 80.637 1.002,70 80,4 Tortosa
el Baix Empordà 132.886 701,7 189,4 la Bisbal d'Empordà
el Baix Llobregat 806.249 486 1.658,90 Sant Feliu de Llobregat
el Baix Penedès 100.262 296,4 338,3 el Vendrell
el Barcelonès 2.227.238 145,8 15.276,00 Barcelona
el Berguedà 40.039 1.185,20 33,8 Berga
la Cerdanya (Baixa Cerdanya) 18.063 546,7 33 Puigcerdà
la Conca de Barberà 20.723 650,2 31,9 Montblanc
el Garraf 145.886 185,1 788,1 Vilanova i la Geltrú
les Garrigues 19.762 797,7 24,8 les Borges Blanques
la Garrotxa 56.036 734,6 76,3 Olot
el Gironès 185.085 575,6 321,6 Girona
el Maresme 437.919 398,5 1.098,80 Mataró
el Moianès 13.056 337,9 38,6 Moià
el Montsià 69.613 735,4 94,7 Amposta
la Noguera 39.376 1.784,10 22,1 Balaguer
Osona 154.559 1.245,00 124,1 Vic
el Pallars Jussà 13.530 1.343,10 10,1 Tremp
el Pallars Sobirà 7.220 1.377,90 5,2 Sort
el Pla d'Urgell 37.128 305,1 121,7 Mollerussa
el Pla de l'Estany 31.554 262,8 120,1 Banyoles
el Priorat 9.550 498,6 19,2 Falset
la Ribera d'Ebre 22.925 827,3 27,7 Móra d'Ebre
el Ripollès 25.700 956,6 26,9 Ripoll
la Segarra 22.713 722,7 31,4 Cervera
el Segrià 209.768 1.396,70 150,2 Lleida
la Selva 170.249 995 171,1 Santa Coloma de Farners
el Solsonès 13.497 1.001,20 13,5 Solsona
el Tarragonès 250.306 319,4 783,7 Tarragona
la Terra Alta 12.119 743 16,3 Gandesa
l'Urgell 36.526 579,7 63 Tàrrega
la Val d'Aran 9.993 633,6 15,8 Vielha e Mijaran
el Vallès Occidental 899.532 583,1 1.542,60 Sabadell i Terrassa
el Vallès Oriental 399.781 735 543,9 Granollers

POBLACIÓ TOTAL: 7.518.903

     
Font: Wikipedia - 26/05/2015.

Llista de Comarques de Catalunya per províncies

Enllaços amb Wikipedia

Barcelona Girona Lleida Tarragona
Alt Penedès Alt Empordà Alta Ribagorça Alt Camp
Anoia Baix Empordà Alt Urgell Baix Camp
Bages Cerdanya Cerdanya Baix Ebre
Baix Llobregat Garrotxa Garrigues Baix Penedès
Barcelonès Gironès Noguera Conca de Barberà
Berguedà Pla de l'Estany Pallars Jussà Ribera d'Ebre
Garraf Ripollès Pallars Sobirà Montsià
Maresme Selva Pla d'Urgell Priorat
Osona   Segarra Tarragonès
Vallès Occidental   Segrià Terra Alta
Vallès Oriental   Solsonès  
    Urgell  
    Vall d'Aran  
TOTAL: 11 comarques TOTAL: 8 comarques TOTAL: 13 comarques TOTAL: 10 comarques
       
Nota: la Cerdanya és una comarca compartida per dues províncies: Girona i Lleida
Font: Wikipedia - 26/05/2015.

Llista de comarques de Catalunya per províncies

Enllaços a Catalunya medieval

Barcelona Girona Lleida Tarragona
Alt Penedès Alt Empordà Alta Ribagorça Alt Camp
Anoia Baix Empordà Alt Urgell Baix Camp
Bages Cerdanya Cerdanya Baix Ebre
Baix Llobregat Garrotxa Garrigues Baix Penedès
Barcelonès Gironès Noguera Conca de Barberà
Berguedà Pla de l'Estany Pallars Jussà Ribera d'Ebre
Garraf Ripollès Pallars Sobirà Montsià
Maresme Selva Pla d'Urgell Priorat
Osona   Segarra Tarragonès
Vallès Occidental   Segrià Terra Alta
Vallès Oriental   Solsonès  
    Urgell  
    Vall d'Aran
TOTAL: 11 comarques TOTAL: 8 comarques TOTAL: 13 comarques TOTAL: 10 comarques
       
Nota: la Cerdanya és una comarca compartida per dues províncies: Girona i Lleida

 

Font: Wikipedia - 26/05/2015.