Aqüeducte de l’Arquebisbe – Tarragona / Tarragonès

És una construcció del segle XVIII

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Tot i que l'actual construcció és del segle XVIII - (Patrimoni.Gencat) a Pat.mapa es diu que “Segons el mapa de l'I.G.C. -posat al dia el 1964 i publicat el 1968- aquest aqüeducte és Romà.”

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i que pugui ser una obra recent (Segle XVIII), deu n'hi do del seu bon estat. Ja no diguem si fos d'època romana ... Per tirar-hi coets ...

Altres noms: Mina de l'Arquebisbe - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 14/03/2015:

N'hem localitzat un petit tram (41 07 19.1 01 15 19.2) a l'Avinguda Catalunya (1) , a la confluència amb el carrer que al mapa de Google s'identifica com a Carretera del cementiri.

Molt a la vora (2), hem pogut localitzar un altre tram més llarg (41 07 21.1 01 15 17.9) , tal i com es pot veure a les següents fotografies. En aquest darrer recorregut, quan deixem la rotonda, entrem a un carrer sense sortida, tot i que al final hi ha l'accés a una planura on hem pogut aparcar el cotxe per veure bé l'aqüeducte i per donar la volta per sortir, després.

Fins i tot una altra alternativa (3) seria l’accés a través del carrer de les Arcades

“ Descripció

D'aquest aqüeducte - que ja no duu aigua- encara hi queden trenta-un arcs de maons i pedra, encara que n'hauria de tindre més.

Està tallat per la carretera nova de la circumval·lació.

Segons el mapa de l'I.G.C. -posat al dia el 1964 i publicat el 1968- aquest aqüeducte és Romà.

Notícies històriques

L'aqüeducte salvava el torrent per arribar a la ciutat. Portava les aigües des del Puigpelat, amb un recorregut que encara avui es fa servir en bona part.”