Torre de Santa Caterina – Manresa / Bages

És una edificació del segle XIX.

torre-de-santa-caterina-manresa-110817_512

Situació: A les afores de Manresa (Bages) - Barcelona.

Època: Segle XIX - Guerres Carlines - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Relativament ben conservada. Una porta barra l'accés a l'interior. Des de fora sembla ser que hostatja un grapat d'antenes i altres estris moderns de telecomunicacions.

L'itinerari proposat és el següent:

Procedents de Martorell i circulant per la carretera C-55 en sentit nord, abandonem aquest vial en un trencall a mà esquerra, situat a 41.70600 01.83984 , poc abans d’arribar a Manresa, entre els PK 26/27, on hi ha un cartell indicant per anar a l’Estació de Manresa.

Ens trobarem llavors circulant per la carretera C-1411b. Durant una estona tindrem a la nostra esquerra les vies del tren. Sobrepassarem, deixant-lo a la dreta, el Pont Vell i al cap de ben poc ens abocarem a la carretera C-37, antiga carretera d’Abrera a Manresa.

Ben aviat, entre els PK 93 i 92, en un lloc situat a 41.71794 01.81463 hi ha un trencall a mà esquerra, per on continuarem. No recordem ara haver vist cap indicació. Al mapa de Google s’identifica aquest vial com a Camí de la torre de Santa Caterina.

Circularem ara per una estreta carretera asfaltada, fins un proper trencall a mà esquerra (41.71615 01.82363) on aquí si que hi ha un petit cartell indicant per anar a la torre.

Continuarem per un camí de terra, que al cap d’uns quatre-cents metres desemboca en una ampla planura on aparquem còmodament el cotxe, i ja a peu, ens dirigim a la torre, distant dos minuts.

Localització: N 41.71845  E 01.82647 - Altitud: 274 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

Descripció

Al turó de Santa Caterina es trona una torre circular de tres pisos d'alçada i de grossos murs, de secció decreixent en alçada. Els murs són llisos i s'obre espitlleres per tot el seu perímetre. La porta d'entrada és allindada. Actualment no és conserva la part superior i no té coberta.

Construcció del segle XIX, probablement de la I guerra Carlina (cap al 1836).

• Des d'aquest lloc es gaudeix d'unes extenses vistes de Manresa.