Església del Carme – Manresa / Bages

Església del Carme – Manresa

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i  capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restaurada a mitjans del segle XX. No és accessible lliurament. Hem aparcat en un cantó de la plaça del Mil·centenari, on hi ha una zona destinada a l'efecte.

A Manresa, al carrer Ildefons Cerdà, cantonada amb la Plaça del Mil·centenari.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

Església d'una nau amb passadissos laterals de menor alçada. Voltes de creueria, amb clau, separades per quatre arcs torals apuntats. Una sèrie d'arcs formers separen la nau dels passadissos laterals.

Té absis poligonal, volta nervada i arc triomfal sobre pilastres. Les capelles laterals estàn inacabades. A l'exterior s'aprecien les restes de l'antiga sagristia del s.XVIII (a un costat de l'absis).

L'església presenta estructura de formigó, paraments de paredat comú i totxo amb revestiments de pedra buixardada.

Notícies històriques

1308: Els conselleres de la ciutat donen permís als PP. Carmelites per fundar un convent i una església.

S.XIV: Construcció dels 2 edificis en estil gòtic. s.XIX.

1835: L'església gòtica es manté amb la façana inacabada.

1936: L'església es crema.

1940-52 Reconstrucció en estil nou-gòtic de l'església.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web l’Ajuntament de Manresa, el següent text (Juny 2014):

“Antiga església gòtica, construïda per Berenguer de Montagut, on tingué lloc el Miracle de la Llum el 21 de febrer de 1345.

Durant bastants anys albergà un gran retaule a l'altar major que avui en dia se'n conserva una part al Museu Comarcal de Manresa.

Durant la Guerra Civil fou enderrocada i posteriorment reconstruïda segons el projecte de Joan Rubió Bellver.

El temple no ha quedat finalitzat de l'exterior per la manca de finançament.

Al costat de l'església hi havia hagut el convent dels monjos carmelites, del que se'n conserven arcades del claustre.”

• Finalment, i per rematar la tasca informativa, ens complau extreure de la pàgina web de Wikipedia, el següent text (Juny 2014):

“ L'església del Carme va ser una església gòtica al Puigmercadal de Manresa.

La seva construcció començà l'any 1322 pel mestre Berenguer de Montagut, arquitecte de la Seu i Santa Maria del Mar, Barcelona, formant part del convent dels frares carmelites.

Conta la tradició que en aquesta església hi tingué lloc el 21 de febrer del 1345 el Miracle de la llum: l'aparició d'una llum misteriosa, que va venir de la muntanya de Montserrat fins a l'església del Carme.

L'edifici, malauradament, va ser enderrocat pedra a pedra els mesos de setembre i octubre de l'any 1936 durant la guerra civil per les brigades d'atur forçós.

Actualment ha estat reemplaçat per un edifici neogòtic inacabat.

Durant l'enderrocament, el manresà Lluís Rubiralta i Garriga va descobrir, mentre feia les darreres fotografies de l'església, un conjunt de 66 objectes de ceràmica del segle XIV de gran valor, que es coneixen amb el nom de Ceràmica Manresana.

Iniciada el mateix any que la Seu, es va aixecar en el lloc on hi havia hagut el Castell del Puigmercadal.

El 1337 ja estava construïda la primera capella, però no va ser fins a finals del segle XV que s'acabaren les obres del temple. La construcció era d'una única nau amb sis trams de voltes, absis poligonal de set cares i capelles laterals entre els contraforts. També tenia un claustre d'estil gòtic, més petit i més elaborat que l'actual.

Com a curiositat a l'església hi havia establerts diversos gremis antics com els traginers i els pagesos.”

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc