Capella del Sant Crist del Salvador – Manresa / Bages

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms: Capella de Sant Crist del Guix  - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 14/06/2014: A Manresa, al carrer Castelladral, cantonada amb el carrer Sallent.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

Capella d'una sola nau, amb un absis, a llevant, lleugerament arrodonit, però que no arriba a ser semicircular.

Al mig d'aquest s'obre una finestreta de mig punt i de doble esqueixada. La teulada és a doble vessant i presenta una barbacana que envolta la construcció.

Als laterals -sud i nord- hi ha dos contraforts força massissos, que reforcen l'edificació.

A la cara nord sobresurt a l'exterior la sagristia. A migdia s'obre una porta d'estructura rectangular, amb una grossa llinda. A sobre d'aquesta hi ha una obertura quadrada, però parcialment tapiada, de forma que solament resta una obertura circular.

En aquesta mateixa cara s'alça una petita espadanya molt deteriorada. L'aparell és obrat amb blocs de pedra molt irregulars, units amb argamassa. El parament presenta restes d'arrebossat. Es pot veure que la capella ha sofert algunes modificacions i ampliacions al llarg de la historia.

Notícies històriques

Sarret i Arbós diu que l'antiguitat de la casa i capella anomenada del Guix no es pot pas determinar; però si que es troba notícia, en les escriptures del s.XIII, del coll de l'oratori de Sant Salvador, referint-se a la capella que hi ha al costat del casal del Guix.

Al segle XIV al contractar-se l'obra de la Sèquia es fa menció al mas Guix i el coll de l'oratori, com a llocs on ha d'arribar la sèquia.

El Paborde de Manresa era el senyor d'aquest terreny i els propietaris havien de prestar-li fidelitat, segons es dedueix de documents del s.XIV.

Al s.XVI els propietaris, Miquel i Bernat Guix, vengueren el casal i les terres a Lluís de Peguera. Al s.XIX na Dolors de Foxa disposà al morir (1884) en el seu testament que la casa i heretat del Guix fos venuda i els beneficis es repartissin entre cases de beneficència de Manresa, convent de monges pobres i P. Jesuïtes.

La capella del costat del mas és dedicada al Crist de Sant Salvador, i com diu Sarret: "els manresans al s.XVI hi celebraven un aplec o romeria molt concorreguda".”

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc