Pont Nou – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Encara es pot fer servir, això si, el seu tràfec es limita a poder passar-hi a peu, té barrat el pas als vehicles de motor. Quan es va obrir al tràfic, al segle XIV, era un “pont de peatge” (No hi ha res de nou sota la capa del cel...).

Altres noms:

Accés - Visitat el 21/06/2014: Al davant mateix de la porta d'entrada al Cementiri Municipal. Veient el mapa de Google, comprovem que facilita el pas per sobre del riu Cardener, des de la carretera de Sant Joan a la carretera de Cardona.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure una minsa informació (Juny 2014):

“ Descripció

Pont d'estructura gòtica amb vuit arcs de mig punt, situat a la carretera de Cardona, al costat del cementiri sobre el riu Cardener.

És una construcció feta amb carreus de pedra, amb la via totalment plana. Els arcs presenten les mateixes dimensions en alçada i amplada. Els talla-aigües en forma d'angles pugen fins a la barana del pont originant uns refugis triangulars a la via.“

• Per donar una mica més d'informació, ens complau extreure de la pàgina web de wikipedia, el següent text (Juny 2014):

“Pont Nou de Manresa és un pont que travessa el riu Cardener a l'alçada del cementiri de Manresa.

És un dels ponts medievals millor conservats de Catalunya, construït a principis del segle XIV sota la direcció de l'arquitecte barceloní Berenguer de Montagut, que també projectà les esglésies de la Seu i del Carme.

Té una llargària considerable, inicialment tenia nou arcs i posteriorment s'escurçà als vuit actuals. Donava pas al camí ral de Manresa a Lleida. El 2013 va ser declarat BCIN.

El 18 de març de 1312, el rei Jaume el Just va concedir a la ciutat de Manresa la construcció d'un pont nou, que havia de facilitar la comunicació entre les poblacions dels dos marges del riu.

Decretant, que per poder pagar l'obra, els transeünts haurien de pagar el pontatge estipulat, que era: Un diner per cada mul, un oval o malla per cada persona, un diner per cada vuit bous; i un diner per cada vint cabres o moltons i altres animals petits.

L'arquebisbe de Tarragona va contribuir amb donatius i indulgencies als obrers, la realització de l'obra fou donada al manresà Guillerm d'Artus.”

• Per la capçalera del costat oest del pont, es pot baixar al llit del riu, on hi ha un frondós paratge, presidit per uns plataners de considerable altura, que pensem que deu ser un bon lloc  per poder anar de pícnic, o en qualsevol altre cas, per poder passejar-hi gaudint de pau i tranquil·litat. (Hi ha un cartell: Parc fluvial el Pont Nou).

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc