Pont Vell – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A l'entrada de Manresa, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Gòtic – Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN – Generalitat de Catalunya. *

Estat: Presenta un bon estat. Transitable, a peu.

Accés – Visitat el 17/08/2011:

Circulant per la carretera C-55 en sentit nord, havent deixat enrere fa poc la població de Castellgalí, en un lloc situat a N 41 42 21.4 E 01 50 23.9, entre els PK 26/27, trobarem una sortida a mà esquerra indicada per anar a l'Estació de Manresa. En aquesta direcció continuarem.

Llavors circularem una estona per la carretera C-1411-b, acompanyats pel riu Cardener a mà dreta, fins que ben aviat veurem el Pont, afluixarem la marxa, i de seguida que passem per sota, cal girar a la dreta per accedir a una placeta on podrem aparcar el cotxe.

Per l'altra banda, és accessible des de la carretera C-1411-b, però amb certes dificultats. Caldria aparcar a la zona del pàrquing de l'estació de la Renfe i tot seguit caminar uns metres pel voral de la carretera. El problema és que no hi ha voral, raó per la que desaconsellem totalment aquesta opció.

Localització: N 41 43 14.6 E 01 49 48.1 - Altitud: 204 m.

Altres:

• A la pàgina web de Wikipedia, es despatxa en poques paraules la informació sobre aquesta construcció:

" El Pont Vell travessa el riu Cardener a l'entrada sud-oest de Manresa. El pont ha sofert diverses destruccions. D'origen romà, l'actual es tracta de la reconstrucció fidel d'un pont medieval també reconstruït el segle XII, del qual només es conserven les bases de l'arc central. El pont, que va ser destruït el 1939 i refet entre els anys 1960 i 1962, dibuixa vuit arcs de mig punt amb una alçada màxima de 25 m sobre el cabal del riu.

Junt amb la Seu i la Cova de Sant Ignasi, formen la silueta més característica de la ciutat."

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

" Descripció

El Pont Vell de Manresa, aixecat sobre el riu Cardener, es troba a l'entrada de la ciutat, de la qual constitueix una de les siluetes més clàssiques.

És un pont romànic de vuit arcs de mig punt, un dels quals va ser mig tapiat en construir-se la carretera d'Esparreguera, a la dreta del riu.

Fou assentat, en part, sobre els fonaments d'un pont romà.

Té uns 113 m de longitud, 3'60 m d'ample i 25 m d'alçada màxima sobre el nivell del llit del riu.

Té la clàssica silueta d'esquena d'ase de molts ponts medievals, amb l'arc central més esvelt, de tradició romana, i els altres en degradació simètrica a cada banda. A tots dos costats de l'arc principal hi ha una finestra o arc de descàrrega, per tal d'oferir menys resistència en cas de riuada. Els pilars de talla-aigües o angles avançats, que no arriben fins les baranes del pont sinó que s'aturen a l'arrancada dels arcs. Fet amb carreus de pedra.

Notícies històriques

El pont es deuria fer al pas del segle XIII al XIV, sobre un antic pont romànic del segle XII, del qual es veuen les bases en els fonaments de l'arc central.

S'ha dit, sense cap versemblança que el pont romànic fou aixecat al lloc d'un antic pont romà del Baix Imperi, del qual hauria aprofitat els fonaments.

És, en tot cas, el pont més antic de la ciutat, i és a partir del segle XIV, quan se'n fan d'altres, que comença a ser designat com a Pont Vell.

Destruït en part al final de la guerra civil (24 de gener de 1939), l'arquitecte J. Pons Sorolla, de la direcció general d'Arquitectura, en restaurà els arcs centrals en els anys 1960-62, i el tornà a deixar en el seu estat originari.

La recent demolició d'un edifici situat al seu costat SE permet avui dia la seva plena contemplació."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc