Capella de Can Font de la Serra – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època:Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Al davant hi ha una zona d'aparcament públic. Actualmen acull el Centre de l’Aigua de Can Font

Accés - Visitada el 04/07/2014:

La trobarem al barri de La Parada, al carrer anomenat carretera de Santpedor, a l'alçada del nº 234, cantonada amb el carrer Lluis Millet.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, que tracta conjuntament del Mas de Can Font de la Serra i de la capella del mateix nom, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

“ Descripció

Masia situada gairebé al peu de la carretera de Santpedor, en un context fins fa poc rural, i que té a poca distància una capella construïda el 1763.

És de planta rectangular, i està coberta amb una teulada a doble vessant. Es troba orientada a migdia, i és en aquesta cara on es localitzen el major nombre d'obertures i la porta de mig punt adovellada (dovelles grans i allargades).

Presenta una planta baixa, un primer pis i les golfes. Un carener envolta la teulada. Les finestres són d'estructura rectangular i estan emmarcades amb carreus de pedra.

L'aparell és obrat amb carreus de diferents mides i presenta restes abundants d'arrebossat.

El seu estat de conservació és de total abandó i degradació, fet que també es dóna en l’ermita.

Nota dels autors - Com es pot veure a les fotografies del present reportatge, tant el mas com la capella, han estat acuradament restaurats.

Capella de la Puríssima de Can Font de la Serra: capelleta rural.

És d'estructura rectangular amb un absis semicircular orientat cap el nord. La porta, situada al cantó de migdia, és d'estructura rectangular.

La llinda d'aquesta té gravada la data de 1763.

En aquesta mateixa cara s'obren dos ulls de bou de diferents mides. Un petit campanaret d'espadanya, a migdia, corona la teulada, a doble vessant i amb barbacana. L'aparell és regular, obrat amb carreus i una capa d'arrebossat.

Notícies històriques

De la masia de Can Font de la Serra se'n té notícies des de l'any 1413, encara que, posteriorment, ha sofert importants modificacions.

La capella fou construïda el 1763, segons informació de Joaquim Sarret i Arbós.”

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc