Muralles de Manresa – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segles X al XIX. Foren enderrocades l’any 1877.

Estat: Restes de muralles en diferents llocs de la ciutat. Lliurament accessibles.

Accés - Visitades el 22/06/2014 i el 15/07/2014:

Diferents localitzacions. Per tal de poder fer un seguiment d'aquestes restes d'edificacions, en primer lloc, ens vàrem dirigir a l'Oficina de turisme de Manresa, on ens van aprovisionar de mapes d'aquesta ciutat i el que va ser especialment interessant, un fulletó de mà, amb completa informació sobre aquest tema :

Les muralles de Manresa – [ Itineraris per la història de la ciutat ]

que a més, també es pot consultar, imprimir o descarregar des d'Internet, a través d'un enllaç que hi ha a la pàgina web de l’Oficina de turisme de Manresa.

Amb el planell de localització a la mà,

ens vam llançar a la descoberta d'aquestes muralles, seguint l'itinerari proposat en aquest mapa, començant pel punt assenyalat al nº 1, fins arribar al nº 16, el carrer del Balç.

Hem documentat gràficament els trams de muralla conservats, segons detall a  continuació:

• 1 - Portal de Santa Llúcia

• 2 – Torre de Sobreroca

• 3 – Portal i muralla del Carme

Aquí veiem la part posterior de l'església del Carme

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La porta que apareix a la fotografia és l'entrada a un refugi utilitzat durant la guerra civil espanyola (1936 - 1939)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per aquestes escales s'accedeix a la Plaça del Mil·centenari, on podem veure  l'església del Carme i el Convent de l'església del Carme

• 4 - Portal de Sant Domènec

La Buresa

Can Jorba

Quiosc de l'Arpa

• 5 – Portal de Valldaura

• 6 – Les Barreres

• 7 – Portal i muralla de Sant Francesc

• 8 – L'era d’en Codina

• 10 – Coll Cardener

• 11 – Mur del Puig Cardener

Aquí veiem La Basílica de la Seu de Manresa

El Camí dels corrals

Portella dels segles XIII i XIV, que donava accés al cementiri

• 12 – Portal de Galceran Andreu i mur d’en Jaffa

• 13 Mur d’en Valls

• 14 Portal de Sant Miquel

• 15 Portal de les Piques

• 16 – Carrer del Balç

Visitable

Arc d'en Botí
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Localització: D'un tram qualsevol, per exemple al carrer Muralla del Carme: N 41 43 31.1 E 01 49 32.9 – Altitud: 240 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

De les muralles, en queden poques restes visibles.

Alguns edificis del carrer Arbonés i plaça Montserrat aprofiten la muralla que recorre el cingle que voreja el llit del Cardener, com a fonament de la façana i encara es poden veure algunes filades de pedra a la part baixa de les cases.

Pel cantó del pati de l'escola es veu un pany de mur d'uns 16 metres de llarg, 1 metre d'ample i 1,5 d'alt, que per una banda continua pel costat del passeig del Riu, i per l'altre, el seu traçat original anava per sota del pati de l'escola en direcció a l'actual carrer de la Muralla de Sant Francesc.

Al cingle del Torrent de Sant Ignasi es conserven alguns panys de l'antic mur sota els actuals jutjats.

Les restes de la muralla del Carme corresponen a una reconstrucció de finals del segle XIX. És un mur construït amb carreus de pedra arenisca, el tamany dels quals disminueix en alçada. La part més antiga és la que resta amagada pel mercat. El pany de muralla del Carme fa uns 13 metres de llarg i 10 d'alçada.

Es va aixecar quan es va enderrocar part de la muralla original inclosa en una torre, possiblement es van recuperar els materials i el nou traçat obligà a construir el mur com a contenció del pati de la caserna.

A les vessants de migdia i llevant del Puig Cardener es conserven fragments, com una porta adovellada, datables del segle XIV.

El parament més ben conservat és visible al carrer de l'Apotecari, on també es pot observar una portella adovellada.

També a la plaça Europa es veuen uns grans contraforts.

Solament es conserva una torre visible corresponent a una de les del portal de Sobrerroca. Aquesta va ser descoberta l'any 1966 quan es va enderrocar la casa que la cobria. És de planta quadrada, fa uns 10 metres d'alçada i està adossada a un edifici.

Es conserva també algunes fileres de pedres d'una de les torres de l'antic Portal del Cuireria, conservades al parament de la casa que avui ocupa el seu lloc.

Notícies històriques

Manresa va tenir diversos recintes de muralles que s'anaren expandint a mesura que la ciutat va créixer.

El primer recinte, és dels segles X i XI, tancava el Puig Cardener (on després es va construir la Seu); Entre els segles XII i XIII es va construir un recinte de muralles, conegut com el Mur Vell, que, a més a més del Puig Cardener, protegia els barris nascuts al voltant de Sant Miquel i del Mercadal.

Al segle XIV, les muralles estaven en males condicions, la població havia crescut fora de la muralla i existia la por d'atac de les Companyies Blanques, grups de mercenaris europeus, per això, entre 1362 i 1383, es construí un altre recinte emmurallat: es referen les anteriors muralles i s'amplià el nucli emmurallat , empalmant amb els murs anteriors, sortia del convent dels Predicadors i seguiria les línies dels actuals carrers de Sant Domènec i Muralla de Sant Francesc i seguiria en direcció al Passeig del Riu fins empalmar amb la línia de cinglera del carrer Arbonés.

Finalment, al segle XVI, es va fer un circuit que al llarg del segle XIX, les muralles van ser fetes i desfetes diverses vegades. Finalment, l'any 1877, s'autoritzà l'enderrocament.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau invitar-vos a visitar una extensa pàgina web de Pat.mapa, que tracta amb especial incidència les tasques arqueològiques portades a terme en el context del carrer Arbonès.

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc