Capella de Sant Marc – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Situada molt a la vora de la Seu de Manresa, l’església de Santa Maria de l’Alba, hem deixat el cotxe al pàrquing públic (de pagament), situat sota aquesta basílica.

A Manresa, Al carrer Sant Marc nº 3.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2014):

“ Descripció

Construcció gòtica d'una sola nau rectangular amb coberta lleugerament apuntada i reforçada per dos arcs apuntats de pedra picada.

La capçalera és recta i el presbiteri està lleugerament elevat. La seva superfície és d'aproximadament uns 120 m2.

Dues finestres situades al cantó sud i un ull de bou a la cara oest són els punts d'iluminació del recinte.

El portal es troba a ponent, és de mig punt i adovellat. A cada costat de la porta es pot veure, encara que molt desdibuixat, l'escut de la ciutat de Manresa esculpit en baix relleu.

La façana acaba amb un senzill campanar d'espadanya.

Dos contraforts situats a migdia apuntalen el mur. Pel cantó de tramuntana la capella està adossada a les cases. L'aparell és obrat amb carreus de diferents mides disposats en filades, però en alguns punts aquest és força irregular i fins i tot hi ha trossos de totxo i pedres petites.

Capella del segle XV situada al peu del camí que arrancava del Pont Vell.

Fou l'església d'un hospital de leprosos, del qual avui quasi no en queden restes.

L'originària construcció gòtica ha sofert diferents reformes, però les línies primitives es mantenen perfectament. El 1898 fou restaurada, però l'any 1907 sofrí l'embat d'una riuada que inundà el barri de Sant Marc, situat a prop de la confluència del torrent de Sant Ignasi i el riu Cardener. Fou saquejada durant la guerra civil, però gracies als veïns del barri i a l'estímul de mossèn Joan Vall (1942) i m. Genís Padrós (1957) la capella fou recuperada, al temps que se li treia l'enguixat interior.

Actualment l'església solament s'obre el dia de Sant Marc (25 d'abril); es troba força abandonada i fora urgent la reparació de la teulada i de la portalada. La clau la tenen uns veïns (c/Sant Marc nº 14) que des de sempre han vetllat i tingut cura de l'església.”

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc