Monestir de Santa Clara – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV, segons Pat.mapa: “1322.- s'inicia la construcció d'una casa prop de la Culla per habitatge de les monges de Santa Clara. S.XIII.- Existeix la capella dedicada a Sant Blai i Sant Llàtzer de la que es creu que prové la portalada.” Romànic , segons Patrimoni.Gencat.

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

El trobarem al carrer Nou de Santa Clara, 62. Al davant de l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Entorn del Convent de Santa Clara - Manresa

Altres: En aquesta ocasió, com en altres, extraurem informació de la pàgina web Pat.mapa, (Juliol 2014).

Però donat que aquesta informació se'ns ofereix en una forma una mica caòtica, doncs es refereix alhora a tres edificacions diferents, farem una dissecció, també en tres apartats diferents:

Convent “vell”:

“Convent La part antiga del convent és una monumental construcció gòtica inacabada, de mitjan segle XIV”.

Església:

Construcció romànica tardana, amb un interessant portal on s'insinuen trets gotitzants.

D'una nau, amb volta apuntada de pedra, sobreaixecada. Prolongada per l'Oest amb un cos de dues alçades, amb arcs torals apuntats i cor recolzat en arcs rebaixats.

Capelles laterals al presbiteri, que està sobreaixecat. Adossades a l'església seguint l'alineació del carrer Nou (façana nord) hi ha unes dependències construïdes en carreus de pedra amb dos portals adovellats, per on es fa actualment l'accés al convent.

Portada romànica que presenta arcs en degradació amb tres arquivoltes que descansen sobre una sola imposta que recorre tota la portalada.

Les columnes que suporten les arquivoltes són coronades per capitells d'esculturació simple i senzilla. De les 6 columnes de que constava aquest portal, actualment només n'hi ha quatre, ja que en manca una per banda.

El timpà no presenta ornamentació. És un portal que podria haver estat obrat posteriorment al període romànic.

Convent “nou”:

S.XX .- Es construeix l'actual edifici convent.

Edifici de grans dimensions. Treballat en pedra i decorat amb totxos tot el voltant de l'estructura i obertures.

La façana principal està dividida en 5 cossos, tres d'ells que sobresurten - tant en relleu com en alçada.

Els dos cossos més extrems són llisos en la part inferior i en la superior contenen una decoració a mòduls d'arc mig apuntat amb la repetició d'aquesta figura per triplicat en el seu interior.

El cos principal -central- presenta obertures en tota la seva superfície ressaltades amb l'ornamentació del totxo. Els dos cossos més enfonsats també presenten obertures en els diferents pisos, on s'altera la decoració. Aquesta mateixa decoració, una mica canviada, menys rica, la trobem en les façanes laterals.

L'edifici nou, construït paral·lelament a l'altre cos, és de grans proporcions, format per tres cossos rematats de forma escalonada, units per dos cossos més baixos a manera de passadissos, ordenats simètricament i de quatre plantes d'alçada. És una construcció en maó vist i paredat comú, seguint el llenguatge modernista-historicista. Un pati interior separa els dos edificis conventuals."

• Al costat de la porta d'entrada hi ha un cartell on s'informa de les entitats que s'hostatgen aquí.

Edificacions properes: Dins del mateix casc urbà de Manresa, hi ha altres interessants edificacions medievals:

1. Capella de Can Font de la Serra
  2. Capella de Sant Marc