Església de Santa Maria la Major – Montblanc / Conca de Barberà

Exterior

Interior

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Visitable.

Altres noms: Església arxiprestal de Santa Maria la Major - (Patrimoni.Gencat).

La trobarem a la plaça de l'Església.

Localització: N 41 22 38.3 E 01 09 41.5 – Altitud aproximada: 355 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

Planta d'una nau (18 m d'amplada) amb capelles laterals entre contraforts i absis pentagonal també amb capelles.

La nau té cinc trams però en el projecte hi havien més (dos o quatre segons diverses opinions).

Des de la capçalera, els dos primers trams tenen capelles; el tercer i el quart del costat sud són el vestíbul d'entrada cobert amb una magnifica volta de creueria molt rebaixada (al damunt hi ha l'orgue).

En una de les capelles de la banda nord es prolonga una capella de pla de creu del segle XVIII; el cinquè tram té capelles normals, en la nord s'hi inicià la construcció d'un campanar octavat amb escala de caragol al contrafort.

Les capelles, seguint la tradició, és cobreixen a mitja altura de la nau per deixar lloc a esvelts finestrals.

La nau es cobreix amb volta de creueria ogival i les capelles també. La capella central de l' absis té una ampla rosassa, mentre que les altres tenen finestrals ogivals.

Els contraforts exteriors estan buidats simulant arcbotants. Tots tenen pinacle.

Absis

L'absis de l'església de la vila de Montblanc dóna fe del gòtic senzill i compacte que caracteritza la resta de l'edifici.

Les estructures són sòlides i en un estat de conservació molt bo. Hi trobem contraforts mínimament decorats i finestres ogivals totalment mancades d'ornamentació.

Conté molts elements; en primer lloc, les capelles que, amb arcs apuntats, estan conformades per vitralls policromats i ben decorats.

Així mateix trobem l'altar major, de senzilla factura, i un retaule que podríem datar en els segles XIX-XX i que explica diferents imatges del Nou Testament.

En darrer terme la Mare de Déu del Cor, talla gòtica del s.XV, policromada i de gran tamany; de figura esvelta.

Laterals de l' església

Gòtic senzill i nu, com es pot comprovar tant a la vista lateral com al detall de la portalada, amb elements de transició des del romànic.

L'església està poc decorada i conserva una rigidesa pròpia del gòtic més pur.

Són béns mobles integrants de la declaració de BCIN: - Talla de fusta policromada de la Mare de Déu del Cor, del segle XVI; - L'Altar Major, obra de Josep Mª Camps i Arnau, del segle XX; - Retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé, de pedra tallada i policromada, del segle XIV, atribuït a Guillem Timor; - l'Orgue de fusta dels segles XVII i XVIII.

Notícies històriques

L'església de Santa Maria té aires de catedral per les seves dimensions. (Montblanc al segle XIV era la setena vila del Principat).

L'any 1352 s'inicià la construcció sota la direcció de Reinard des Fonoll, introductor del gòtic flamíger a Catalunya, autor del claustre de Santes Creus.

Substituïa l'anterior temple romànic de petites dimensions que hi havia en el mateix lloc.

Hom creu que fou aleshores quan s'amplià l'església de Sant Miquel per atendre les necessitats religioses de la vila.

Les guerres i la pesta del segle XV interromperen la construcció que ja mai més fou represa.

La façana primitiva, gòtica, fou destruïda en un intent de volat tot el temple en el decurs de la guerra dels Segadors.

L'actual fou construïda poc temps desprès (segle XVII) en estil barroc. No es façana pròpiament dita sinó que ocupa el lloc de dues naus laterals seguint la tradició del país.

Absis

L´església data del segle XIV, que és el període al que pertany, segurament aquest absis, ja que les reformes posteriors afecten a la portalada i interior de l’edifici.

Laterals de l’església

Les obres es van iniciar en el 1352 amb ajut dels reis i altres nobles. El projecte es va aturar per la crisi econòmica i social posterior a la pesta negra i el 1528 es va realitzar la segona consagració.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Juny  2015):

“ Descripció:
Aquesta església, situada en la part més elevada del casc antic de la vila, es va començar a construir el segle XIV, damunt d'un temple romànic anterior.

A causa de les guerres i la pesta negra del segle XV es va quedar inacabada. Al segle XVII es realitza una nova façana d'estil barroc, substituint l'original gòtica que es va destruir durant la Guerra dels Segadors.

L’església es compon d’una ampla nau, amb capelles laterals aprofitant els espais entre els contraforts, i absis pentagonal també amb capelles.

La nau està coberta actualment per cinc trams, tot i que estaven projectats més, coberts amb volta de creueria.

Els dos primers trams començant des de la capçalera tenen capelles laterals. El tercer i el quart del costat sud corresponen al vestíbul d’entrada, cobert amb una volta de creueria bastant rebaixada per damunt de la qual es situa l’orgue.

Les capelles laterals estan cobertes amb volta de creuria aproximadament a la meitat de l’altura de la nau, per deixar espais a la part superior a grans finestrals gòtics on es representen els misteris del Rosari.

Hi destaca la capella del Santíssim, al costat nord, construïda al s. XVIII.

També en aquest costat de l’església, es troba el campanar de planta octogonal i escala de cargol.

A l’interior hi destaca l’altar major, obra de Josep Mº Camps, la imatge de fusta policromada de la Mare de Déu del Cor (XVI), el retaule de Sant Bernat i Sant Bernabé (XIV), de pedra policromada, atribuït a Guillem Timor, i l’orgue de fusta barroc (1607), un dels més importants de Catalunya. També trobem un retaule de Santa Anna (XIV-XVI) i uns fragments de retaule del s. XVIII d’estil barroc.

De l’exterior el que més crida l’atenció és la façana actual, construïda a la segona meitat del s. XVII en estil barroc classicista, encara hereva del Renaixement, que es divideix en dos cossos.

El primer, que descansa sobre un plint recorregut decorat amb cares de lleó, està format per sis columnes d’ordre corinti amb el seu corresponen entaulament, molt ornamentat, amb el cos central emmarcant la porta principal y la resta sobresortint amb formes angulars.

El segon pis presenta les mateixes característiques, però d’unes dimensions molt més reduïdes i amb una ornamentació més austera.

Per damunt de tot s’observa l’escut de la vila flanquejat per dos lleons.

A l’espai triangular  damunt de la porta principal de mig punt es troba la Mare de Déu entre dos àngels. Les fornícules situades entre les diferents columnes s’han decorat amb imatges dels apòstols amb la figura de Déu a la imatge central.

Notes històriques:

Aquest edifici es va començar a construir el segle XIV, sota la direcció de Reinard Fonoll, introductor del gòtic flamíger a Catalunya i autor del claustre de Santes Creus, damunt de l’església anterior d’estil romànic que havia quedat petita.

Aquesta obra va ser edificada gràcies als ajuts dels reis i altres nobles. Al segle XV, a causa de les guerres i la pesta negra es va interrompre la seva construcció que no fou mai represa. No es va poder alçar el campanar i la nau va restar més curta del que s’havia previst. El 1528 es va fer la segona consagració.

Durant la guerra dels Segadors es va destruir la façana gòtica original. L’actual va ser bastida poc després, el segle XVII, i és d’estil barroc. El segle XVII es va construir la capella de Santíssim.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Mapa de Montblanc amb la situació de les edificacions més rellevants

Conjunt d’edificacions medievals de MONTBLANC

M A P A de situació

Altres pàgines

• Els gegants de Montblanc  – Coneguts i amics, nascuts a Montblanc,  ens han dit que cal  veure, al menys una vegada a la vida, els gegants de Montblanc …
  • Els mateixos que també ens han recomanat fervorosament visitar la Fonda dels Àngels. Diuen que no sempre tenen taules lliures …