Antic Convent i Santuari de Santa Maria dels Prats – Montblanc / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A tocar de La Guàrdia dels Prats, entitat de població de Montblanc, vila i municipi del mateix nom i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Ermita dels Prats - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 25/05/2015:

Vàrem aparcar de forma molt precària, més aviat temerària, al petit espai que hi ha a la sortida de la carretera que accedeix a una planura on hi ha aquesta edificació.

I diem aixó, perquè una cadena barra l’entrada a aquesta planura. Segurament caldria desplaçar-se una mica més endavant ( o endarrere, segons procedència), on hi ha altres sortides, on poder deixar el cotxe més ben aparcat.

Però en aquest cas, un problema afegit és dirigir-se cap a l'ermita pel voral de la carretera. No hi ha voral i Déu n'hi do ¡ la circulació de vehicles que hi ha ...

Al mapa de Google apareix una carretera interior, que sembla que permet accedir a l'edificació per la part del darrere ... Nosaltres no hi hem passat, però a la vista del que es veu a Google Maps, sembla la millor opció, si més no, per arribar-hi a peu.

Carretera C-14 (Montblanc - Tàrrega). Entre els PK 39-40 - Sortida a l'esquerra de la carretera, si circulem en sentit nord - ( 41 24 27.2 01 10 21.8).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

Conjunt format per l'ermita i les dependències adossades, al costat dret de cara a llevant, d'estil senzill, combinant la pedra irregular amb el maó, fet que ens mostra les diferents reformes que aquest edifici ha sofert.

El cos de les dependències del santuari sembla anterior al de l'església, refeta al segle XVI i encara es poden veure les restes de l'antic campanar o torre de defensa d'ampli basament i un arc de descàrrega al pany de mur lateral.

L'edifici és de planta rectangular, amb quatre trams coberts a dues aigües damunt arcs faixons, apuntats, de pedra.

La porta principal es va canviar d'orientació, abans estava orientada a l'oest.

Es conserva en bon estat gràcies a una restauració.

Notícies històriques

Fundat al lloc anomenat la "peixera", ja es citada la seva església en l'any 1224. Es diu que Sant Pere Armengol passà allí els darrers anys de la seva vida, fundant-hi una comunitat de mercedaris. El 1290 part de la comunitat s'establí a Prades i al 1363, any que es coneix com a santuari, la comunitat es refongué amb la de Santa Maria del Miracle, a Montblanc, convertint-se en l'actual convent de la Mercè. L'any 1556 es varen fer reformes.”