Casal dels Josa – Montblanc / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Montblanc, població i municipi del mateix nom i capital de la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIII – Gòtic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Actualment hostatja el Museu Comarcal de la Conca de Barberà. Visitable

Altres noms: Cal Portuguès - (Patrimoni.Gencat).

El trobarem al carrer de Josa nº 6, xamfrà amb la Plaça de Santa Maria.

NOVA VISITA: 06/12/2016: Museu comarcal de la Conca de Barberà

Coneixíem l'existència d'aquest museu.

Quan vàrem planejar aquesta visita al Casal dels Josa, bàsicament el que ens motivava era la descoberta de l'arquitectura del interior d'aquest palau.

Arribats al lloc, ens va sorprendre, molt gratament, a més, el contingut d'aquest museu.

Vàrem passar una molt bona estona gaudint de la varietat de peces exposades, ben conservades i acuradament presentades, entre d'altres, de l'època dels nostres avis, moltes de les quals les coneixen, d'esquitllada,  els nostres fills i que alhora són unes perfectes desconegudes dels nostres nets.

Un modern ascensor permet el còmode accés a les tres plantes d'alçada d'aquesta edificació.

Us oferim una petita mostra gràfica, del que ofereix aquest museu.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

El casal dels Josa, conegut també com "Cal portuguès", està situat a l'interior del clos emmurallat que envolta el nucli antic de la vila de Montblanc, prop de la plaça Major i a redós de l'església de Santa Maria.

La primitiva estructura de l'edifici correspon al segle XIII, com ho demostren diversos elements constructius, especialment del sector oest.

El segle XVIII, sofrí modificacions importants que responien a les necessitats d'adaptació de l'edifici a la funció agrícola.

El casal dels Josa presenta una planta poligonal d'estructura irregular. Consta de planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula.

Les dues façanes principals mostren les característiques de l'època en què foren construïdes. Així, la façana oest, antiga entrada principal, ha recuperat, amb les darreres obres de restauració, els elements gòtics que les reformes del segle XVIII havien amagat. Aquesta època de reformes ha quedat, però, clarament reflectida a la façana principal actual, que s'obre al carrer de Josa.

Notícies històriques

Encara que no es disposi de documents que permetin afirmar-ho amb certesa, és possible que en un primer moment el destí de la casa es relacionés amb les dependències de la Cúria eclesiàstica.

Posteriorment, entrat el segle XVIII, era propietat dels Josa, noble família de Montblanc.

Ja dintre del segle XX, la família Alfonso-Andreu, propietària del casal, en va fer donació a la vila per instal·lar-hi el Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, fundat l'any 1958.

La nova funció ha exigit un procés continuat d'adaptació i reformes de l'edifici, a fi d'encabir-hi les diverses seccions del Museu: arqueologia, etnologia comarcal, biblioteca, arxiu i tallers.”

“ Descripció:

En el transcurs de diverses restauracions que s'hi han fet, s'han trobat restes que es poden datar del segle XIII.

S'han conservat alguns elements originals, com ara dues arcades i una portalada amb un arc de dovelles una mica apuntat, que segurament era la primitiva porta d'entrada.

Del seu interior s'ha de destacar la presència de tres grans arcades de pedra, acompanyades d'altres de més petites.

Ressenya històrica:

Actual seu del Museu Comarcal.

L'anomenat Casal dels Josa és possible que hagués estat inicialment propietat dels Vilafranca. Originalment, formava part de l'edifici de les escrivanies reials o de les dependències de la cúria eclesiàstica i ocupava una part de l'antic fossat de Santa Maria.
Després (1699 i segle XVIII) va esdevenir propietat dels Josa, ciutadans honrats i importants botiflers, qui varen fer fer modificacions estructurals considerables per adaptar l'immoble a les tasques agrícoles i es va tornar a fer la façana principal.

Actualment és la seu del Museu Comarcal de la Conca de Barberà gràcies a la cessió que en van fer els germans Alfonso Andreu a l'Associació Museu Arxiu el 1958.

Després de les remarcables reformes fetes els anys 1957- 1960, 1976- 78 i 1983- 86 l'edifici va adquirir la seva fisonomia actual.”

• Als sols efectes de catalogar-lo en aquestes pàgines, l'inclourem dins de la categoria de “Palaus”.