Fòrum provincial – Tarragona / Tarragonès

És una edificació d'època romana

Fòrum provincial

Sector Plaça del Fòrum

A la Plaça del Fòrum, situada entre els carrers Talavera i Sant Llorenç.

Sector Plaça del Pallol

A la Plaça del Pallol, a tocar del Portal del Roser ( --> Muralles de Tarragona). Es deia Pallol perquè havia estat utilitzat com un dipòsit municipal de blat.

I T I N E R A R I

Situació: A Tarragona, ciutat i cap del municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Romana - Segle I aC.- (Ajuntament de Tarragona).

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restes. Amb la caiguda de l'Imperi el conjunt del Fòrum va entrar en declivi i, a partir del segle V, els seus murs van començar a ser desmantellats i utilitzats per construir habitatges i més tard edificis religiosos i senyorials de l'edat mitjana – Pobles de Catalunya.

Monument a l’aire lliure.

Localització:

Sector Plaça del Fòrum: N 41 07 04.0 E 01 15 32.5 – Altitud: 64 m.

Sector Volta del Pallol:   N 41 07 06.0 E 01 15 19.0

Altres:

• En primer lloc, ens permetem fer uns petits aclariments que considerem necessaris i que ens han fet anar una mica de corcoll fins que hem pogut determinar el significat concret  d'alguns conceptes:

-         El Fòrum PROVINCIAL era el “centre polític i administratiu de la província Tarraconense” ,  on s'articulaven les distintes dependències i els serveis relacionats amb el govern i l'administració PROVINCIALS.

“La plaça del Fòrum Provincial, era una gran plaça envoltada d’un porticat, avui dia ocupada per desenes de cases i carrers. Actualment es poden observar restes dels pòrtics als edificis de l'Antiga Audiència, a la plaça del Pallol, a la plaça del Fòrum i al Pretori.”

-         El Fòrum de la COLÒNIA (estava) destinat als assumptes LOCALS”.

“ Al segle I aC, amb la pacificació de la zona, l'exèrcit romà deixà lliure la Part Alta, que es monumentalitzà amb tres terrasses situades de forma esglaonada.

Al nivell intermig s'hi situà la plaça del Fòrum Provincial, centre polític i administratiu de la província Tarraconense.

Es tractava d’una gran plaça envoltada d'un porticat, avui dia ocupada per desenes de cases i carrers. Actualment es poden observar restes dels pòrtics als edificis de l'Antiga Audiència (torre sub-occidental), a la plaça del Pallol (porta, volta i pilastres de l'Antic Beateri), a la plaça del Fòrum (mur angular) i al Pretori(torre sud-oriental amb portes, voltes i pilastres).

• Força més extensa és la informació que ens complau extreure de la pàgina web de Pat.mapa - (Abril 2015):

“ Descripció

La ciutat romana de Tàrraco com a capital de la Província Hispània Citerior comptava, a més del Fòrum de la Colònia destinat als assumptes locals, amb un Fòrum Provincial on s'articulaven les distintes dependències i els serveis relacionats amb el govern i l'administració provincials.

Aquest Fòrum (Provincial) és un conjunt arquitectònic d'enormes dimensions constituït per tres elements disposats de manera axial: un recinte de culte imperial, una gran plaça porticada i un circ.

La part central del conjunt es coneix com a Plaça de representació del fòrum provincial.

La seva construcció s'estableix en els primers anys de l'emperador Vespasià, el seu funcionament no és anterior a l'any 70.

El complex provincial era la seu del "Concilium provinciae Hispaniae Citerioris", que reunia anualment als representants de les colònies i municipis de la província, unes tres-centes ciutats. Aquesta reunió representava un gran esdeveniment per a la ciutat, i es realitzava per a escollir el "flamen" provincial, personatge de màxima autoritat en la província i amb mandat d'un any.

El Fòrum provincial de Tàrraco es construí en la part alta de la ciutat.

Les seves dimensions el converteixen en el més gran de la península, i la seva construcció en una zona de propietat privada hauria resultat molt car, per això es decidí ubicar-lo en aquesta zona que, fins al moment, havia acollit estructures militars d'època republicana.

Les restes del Fòrum Provincial s'estenen en tot un sector del casc antic de la ciutat formant una terrassa rectangular de 175 per 320 metres.

Limitava per la part inferior amb el circ i per la superior amb una altra gran plaça on es situava un temple: el recinte de Culte Imperial.

L'estructura consisteix en una plaça delimitada per pòrtics en tres dels seus cantons. El porticat perimetral de 14m d'amplada estava elevat mitjançant un podi d'uns 4m d'alçada respecte de la plaça.

El porticat estava cobert mitjançant una teulada de fusta sostinguda per columnes en un extrem i el mur que tancava el porticat en un altre. Aquest estava decorat amb pilastres dòriques de 4'5m d'alçada que sostenien un arquitrau de 0'51m d'alt.

El mur de pilastres que tancava el porticat es conserva en la seva alçada total en l'antic "beateri" de la plaça de Pallol i en la torre del Pretori, entre altres llocs.

En l'eix NE- SO de la plaça s'obria, en la part contigua al circ, el Pulvinar, tribuna presidencial del circ, que tot i ser una estructura pertanyent a aquest últim, entra físicament dins la plaça.

En la zona al costat del recinte de Culte Imperial, a l'altre extrem de la plaça, es situava una escalinata que facilitava l'accés entre les dues places: les escales de pedra de Santa Tecla conservades parcialment.

En els extrems de la plaça adjacents al circ s'elevaven dues torres la funció de les quals era facilitar l'accés tant des del circ com des dels porticats als diferents pisos de l'edifici.

Aquestes dues torres s'han conservat: la situada al SE coneguda com a Pretori i la del costat SE actualment anomenada l 'Antiga Audiència.

Foren construïdes amb carreus regulars "opus quadratum" amb cimentació en "opus caementicium". Albergaven una sèrie de portes i escales interiors. En el número 12 del C/ Trinquet Vell, es conserva, junt a les voltes del circ, el mur que cimentació del Fòrum i una de les clavegueres per a l'evacuació d'aigua de pluja.

En alguns sectors el porticat es va tallar directament sobre la roca natural (sector NO), mentre que en el SE es van construir voltes subterrànies. Aquesta volta, la funció de la qual era regularitzar el desnivell d'aquesta zona té una secció de 4'20m d'ample per 5m d'alt, conservant part del sostre original.

L'interior de la plaça probablement estava enjardinat i s'hi haurien col·locat estàtues dels emperadors i alts personatges de l'administració com els Flàmines privincials.

Les darreres intervencions arqueològiques realitzades en la zona han posat al descobert una connexió mitjançant escales del circ i el fòrum: en el transcurs de les obres de restauració de la Casa Montoliu, seu del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, es localitzaren estructures monumentals corresponents a la separació entre el circ i el fòrum: uns sòlida paret amb panells decoratius de marbre.

Situat en la Ciutat Vella de Tarragona, pròxim a les Muralles, el Circ i el Seminari de Santa Pau.”

• En relació amb l'edificació que hi ha al sector de la Plaça del Pallol, de la pàgina web de Wikipedia ens complau extreure la següent informació:

Casa de les Beates del convent de Sant Domènec és un edifici del municipi de Tarragona protegit com a bé cultural d'interès local.

Edifici religiós amb un altíssim interès històric i arqueològic, doncs dins els seus murs es preserva tota l'estructura de la plaça de representació del fòrum provincial.

Les restes arqueològiques contingudes al jardí i a l'interior de l'edifici es consideren BCIN-Zona arqueològica.

Es tracta d'un edifici entre mitgeres format al llarg del temps per tres cossos.

De planta baixa i dos més, amb pati interior i església de la comunitat. Construït sobre les ruïnes del circ romà, com pot observar-se en el seu pati i en la porta d'entrada, la mateixa del Fòrum, i la volta romana de canó.

La façana, d'obra feta de carreus ajustats, té una banda interior alineada amb la plaça i una altra més sortida doblegada en angle que forma un volum buit el qual dóna transparència al porxo amb dos arcs de mig punt.”

En l'actualitat és un equipament municipal.

Al costat hi ha una edificació del segle XV coneguda amb el nom d'antic convent de Sant Domènec.

Museus

Turisme

El conjunt arqueològic de Tàrraco, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000, que va considerar que les ruïnes que es conserven de l’antiga ciutat romana de Tàrraco mereixien incloure's a la Llista del Patrimoni mundial.

Comprèn un total de catorze monuments romans de la ciutat de Tarragona i la comarca del Tarragonès:

MAPA del conjunt arqueològic de Tàrraco

• A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Imatges de Tarragona: