Fortí de Sant Jordi – Tarragona / Tarragonès

Aquesta edificació no és d’època medieval: es una construcció del segle XVIII

Situació: A Tarragona, ciutat i municipi del Tarragonès i capital de la província de Tarragona.

Època: Segle XVIII –construït pels anglesos durant la Guerra de Successió (1702-1714) - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN – (Pat.mapa).

Estat: Restaurat l’any 1990. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 17/01/2009:

Situat a tocar del Passeig marítim de Rafael de Casanova, a la zona de la punta de la platja del  Miracle.

“ Descripció:

Fortificació costanera de planta trapezoïdal pràcticament reduïda a les seves muralles. Està construïda amb pedra i argamassa. Els murs són atalussats i gruixuts, de pedra picada a la porta, la cornisa d'entrega de l'escarpa i les cantonades.

Aquesta fortificació o línia avançada de fortificacions, erigida amb forma atalussada i feta amb pedra i argamassa i destinada a la col·locació de peces d'artilleria, també s'anomena segona línia. Com la primera línia, del segle XVI, unia els diferents baluards.

Notes històriques:

A inicis del segle XVIII es portà a terme una remodelació del sistema general de fortificacions de la ciutat, antiquades i algunes en mal estat.

Aquest projecte fou dirigit pels anglesos i austríacs en el marc de l'enfrontament entre els partidaris de Felip V i de l'arxiduc Carles d'Àustria.

El seu objectiu primordial fou la remodelació de la falsa braga i la creació d'un circuit exterior continu de fortificacions que protegís tot l'arc nord-oriental de la ciutat.

Es tractava d'una successió de fortins avançats amb terraplens, camins oberts i tot el que conforma una fortificació moderna. La construcció d'aquestes fortificacions nord-orientals, unides a les que poc abans s'havien començat a erigir per l'oest i pel sud, acabava per formar un heterogeni cinturó fortificat que encerclava tota la banda terrestre de la ciutat.

L’edifici fou utilitzat durant la guerra del Francès per protegir la ciutat.”

Edificacions properes

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Altres pàgines:

• A la ciutat de Tarragona, ciutat Patrimoni de la Humanitat, entre molts altres al·licients culturals  hi ha una interessant manifestació festiva: Els armats de Tarragona.

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.