Torre de la Móra – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un espadat que domina el lloc anomenat Punta de la Móra, en terrenys de Tarragona, ciutat i municipi de la comarca del Tarragonès i capital de la província de Tarragona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Força ben conservada. No és accessible lliurament. Desconeixem si és visitable.

Vistes de la costa força boniques. La Punta de la Móra és un Espai Natural Protegit.

Accés - Visitada el 21/02/2009:

D’entrada val a dir que aquesta edificació està dins de les instal·lacions del Càmping Torre de la Móra. El dia de la visita estava tancat al públic. Tampoc hem pogut localitzar cap persona. Així doncs ni hi hem pogut entrar, ni tampoc ens ha estat possible verificar si es permesa la visita en altres èpoques.

Hem efectuat la visita, d'aproximació, segons el següent itinerari:

Procedents de Tarragona i circulant per la carretera N-340 en sentit Barcelona, entre els PK 1170-1171, havent deixat enrere a l’esquerra el monument anomenat

Torre dels Escipions,

veurem a la dreta un trencall ( 41 08 10 01 20 19), amb un cartell: Punta de la Móra, per on abandonarem la N-340.

Passarem per un petit túnel per sota de la via del tren i a l’altre costat ens trobarem circulant per una carretereta rodejada de camps de conreu a banda i banda, tancats per uns cercats.

Al cap de molt poc, a la dreta veurem de nou un cartell anunciant la Punta de la Móra i un altre que informa que és un camí d’accés a aquesta contrada. (41 07 55 01 20 29).

Deixarem el cotxe al voral de la carretera i ens endinsarem pel camí que s’interna entre els arbres.

De manera intuïtiva – no hem pogut veure cap més indicació - haurem d’anar amunt i després cap a l’esquerra, sempre per camins ben definits, fins arribar a tocar el cercat que aïlla el càmping. Circularem llavors una estona a tocar d’aquest cercat, fins arribar a un lloc molt proper a la torre, des d'on hem fet les fotos d’aquest reportatge.

Localització: N 41 07 32.98 E 01 20 30.94 – Altitud: 25 m. (Dades extretes de Google Earth).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K. 1171'500 de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), un desviament a mà dreta que porta al Càmping La Mora, després de 1.600 metres trobem la torre.

Està situada en un promontori rocós (Punta de la Móra), no hi ha una vegetació de bosc de pi blanc, tot i que el voltant de la torre és totalment erm. A més, es troba rodejada per una urbanització i pel càmping.

La construcció és circular, de 4'20 metres de diàmetre intern, 1'50 m. de gruix de murs i 0'80 m. de sortida en talús del sòcol. L'aparell és de maçoneria amb les obertures emmarcades per carreus. La porta d'accés es troba al nord, sobre el talús, i és adintellada. Està protegida per un matacà existent en la part superior de la torre.

Actualment s'hi puja per una escala d'obra en la part exterior de la torre que és d'època moderna. A l'alçada del primer pis hi ha tres troneres quadrades, vigilant el mar pel sud, est i oest. Per l'interior no hi ha accés a la planta baixa, que està reomplerta de terra. Una volta cupuliforme tanca el primer pis en la que hi ha un orifici quadrat de comunicació.

A la part alta es conserva un embigat de fusta, sota la terrassa, en molt mal estat. A diferencia de la resta de torres de la zona aquesta està molt ben documentada, ja que mn. Sanç Capdevila va localitzar i publicar el contracte de construcció que data de l'any 1562 en el qual s'especifiquen les seves característiques tècniques.

La determinació de la seva construcció s'havia pres un any abans com a conseqüència dels actes de pirateria dels moros. Per tant, aquesta torre s'ha de situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII.

Destaca sobre les altres torres associades a masos, de cronologia similar, pel fet de ser de grans dimensions i d'estar dotada de troneres per a peces artilleres.

L'explicació rau en que és una obra del comú de Tamarit i no d'un particular.

L'estat de conservació és acceptable, tot i que caldria refer el terrat i repassar juntes, el coronament i el matacà.

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.