Castell de Ferran – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A Ferran, entitat de població de Tarragona, ciutat, municipi i capital de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XII - Documentada des de l’any 1197 segons la pàgina web de la Diputació de Tarragona.

Evidentment, l’edificació actual és d’èpoques posteriors.

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. És de propietat privada i el seu interior no és visitable. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 19/05/2007 i 14/02/2009:

Entre els PK 0 -1 de la carretera T-202 – Ferran / La Riera de Gaià / La Nou de Gaià / Salomó.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

Casal residencial, envoltat de murs, amb merlets i torrelles. Molt refet, d'aspecte escenogràfic.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Gener 2013):

“ Descripció:

Aquest conjunt destaca, a primera vista, per la muralla afaçanada a la plaça principal, on trobem un arc apuntat sobre el qual es troben diverses espitlleres. Altres elements a destacar de la muralla és una torre quadrangular emmerletada i un torricó. En la façana oriental es conserva un matacà, i altres elements a destacar són algunes finestres geminades amb arquets trilobulats i altres finestres gòtiques.

El cos central està format per dues plantes, amb portal de mig punt i un balcó amb trencaaigües i medalló central en el primer pis. També hem de destacar diverses gàrgoles zoomorfes, visibles en la façana.

Notes històriques:

Aquesta torre està documentada d'ençà el 1197 fruit d'una donació testamentària en que Guillem de Granada deixa el castell de Ferran, junt amb el de La Granada, al seu nebot Berenguer de Castellet.

Hi ha diverses finestres coronelles de tradició gòtica i altres de renaixentistes, de tipus mixtilini, amb l'escut dels marquesos de Tamarit, propietaris del lloc a partir del segle XVII. “

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.