Torre del Mas Pastoret – Tarragona / Tarragonès

Situació: En terrenys de Tarragona, municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segles XIV – XV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: La torre exteriorment es veu relativament ben conservada.

Al costat, el Mas Pastoret és una edificació deshabitada, molt malmesa. Tot i que es pot accedir al seu interior, presenta un estat lamentable, enrunat i amb evident perill de que ens caigui qualsevol cosa pel cap. Aquest estat tant pot haver esdevingut pels estralls del temps, com per la poca consideració amb que de vegades actuen alguns visitants.

Accés - Visitada el 17/02/2009:

Procedents de la localitat del Catllar (On podem visitar el castell del Catllar) i circulant per la carretera TP-2039 en sentit Tarragona, entre els PK 2-3, a mà dreta, sense identificar, davant de les façanes d’accés a unes finques, trobarem un trencall (41 09 32 01 18 55), on s’inicia una carretera sense asfaltar, per on continuarem.

Estem en terrenys de la urbanització Pinalbert. Aquí mateix hi ha una cadena de ferro, que en un moment donat, podria barrar l’accés per aquest lloc.

Circularem per una pista on al principi, durant una estona, deixarem a mà esquerra les cases de l’urbanització. Durant el proper recorregut trobarem sols dos cruïlles:  a la primera continuarem pel trencall de l’esquerra (és evident que és la pista principal). A la segona caldrà girar a la dreta.

Aviat veurem entre els arbres la silueta de la torre. Hi ha un parell de trencalls per accedir al Mas. Aconsellem arribar fins el segon, i aparcar el vehicle al voral de la pista per on hem circulat fins ara.

Val a dir que en algun lloc d’aquest camí hi ha trossos amb mal estat, que en un vehicle de turisme i amb sols dues persones, hem pogut superar amb cura.

Coordenades del lloc on hem aparcat: 41 09 25 01 18 32

El recorregut des de la carretera general fins el Mas ha estat d’uns 1200 metres.

“ Descripció

Per arribar-hi cal agafar, des del P.K. 1167'700 de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), la TP-2039 en direcció a El Catllar. A uns 1400 metres després d’haver creuat l'autopista A-7, i quasi tota la urbanització Pinalbert s’agafa una un camí a mà esquerra d'accés a Mas pastoret, i després d’uns 800 de camí de terra bastant tortuós s’arriba al Mas de Pastoret.

S'ubica dalt d'un turonet que forma part dels contraforts orientals del Gurugú, en un lloc amb bona visibilitat i domini del territori.

Actualment està envoltat de terrenys erms, part bosc de pi blanc i part de garriga, però antigament totes aquestes terres eren conreus.

L’estructura actual d’aquesta masia correspon al segle XVII, amb ampliacions dels segles XVIII i XIX que s’annexen a l’est del mas originari.

És un edifici compacte envoltat de baluard sense elements arquitectònics remarcables, si exceptuem la torre i la porta principal d’accés, amb arcada de pedra que du, en la clau, les lletres IHS i l’any 1612 que ens data l’edifici.

La torre se situa a l’oest del mas, separada del cos principal, però unida per un pont d’obra, posterior, a nivell del primer pis.

Es tracta d'una torre circular, de 4'30 metres de diàmetre intern, amb un gruix de mur de 1 metre, més una sortida en talús de 0'70 m., aproximadament. L'alçada total és de 12 metres. L'aparell és de maçoneria irregular, amb les obertures emmarcades per carreus.

Hi ha molt poques obertures, una a la planta baixa, en el talús i al nord, amb un lleuger vessament, una altra en el primer pis que comunica amb el mas, a més de diverses espitlleres molt estretes i una petita finestra quadrada.

A la part superior es conserven parcialment quatre matacans sobre mènsules de pedra, com també gàrgoles cilíndriques per drenar la terrassa, el sòl de la qual està ensorrat. La distribució interior és de planta, dos pisos i terrassa. Es conserven dues de les voltes cupuliformes, amb marques de l'encofrat de canyes en el morter.

Aquesta torre s’ha de datar, com el mas, en els segle XVII, en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII.

Des de fa anys el mas està deshabitat i ja ha començat l’inexorable procés d’enrunament. Part dels trespols i de la teulada ja s’ha ensorrat.

La torre es conserva en relatiu bon estat, tot i que convindria arreglar la coberta i els matacans.

Context

S'ubica dalt d'un turonet que forma part dels estreps orientals del Gurugú, en un lloc amb bona visibilitat i domini del territori. Actualment està envoltat de terrenys erms, part bosc de pi blanc i part de garriga, però antigament de conreus”

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Mostra Tarragonès en un mapa més gran