Torre de Tamarit – Tarragona / Tarragonès

I T I N E R A R I

Situació: A tocar del castell de Tamarit, sobre un petit promontori, al costat de la mar Mediterrània, a Tamarit, entitat de població de Tarragona, ciutat i municipi del terme municipal del Tarragonès i capital de la província de Tarragona.

Època: Segles XVI – XVII - (Pat.mapa).

Protecció: Ho desconeixem.

Estat: Ho desconeixem. No ens hi hem acostat. És de propietat privada i no és visitable.

Accés - Visitada el 19/05/2007 i el 14/02/2009:

Accessible per diferent itineraris, segons procedència del viatger. El que proposem és el següent:

Introduir al nostre navegador aquestes coordenades: N 41 07 50.84 E 01 21 38.20

Aquestes dades ens han de facilitar l’arribada sense problemes, a un lloc situat a Tamarit, una mica més endavant de les instal·lacions del càmping Tamarit Park Resort.

Caldria aparcar als voltants (pot ser difícil segons l’època de l’any) i ja a peu, des d’aquest punt, dirigir-nos cap a la dreta, per un camí que ens conduirà al mar, a la cala Jovera i des d’on es veu aquesta edificació.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Per accedir-hi cal agafar, des del P.K.1172'100 de la CN-340 (tram Tarragona-Barcelona), un desviament a mà dreta en direcció al Càmping Tamarit. Seguint aquest desviament i a uns 1.300 metres, aproximadament, es troba el Castell de Tamarit, i davant d'aquest l'esmentada torre, just damunt de la cala Jobera.

Tot i trobar-se molt estretament relacionada amb el castell de Tamarit la considerem unitat individualitzada donat que es troba clarament separada del mateix (fora del recinte emmurallat).

Es tracta d'una construcció circular de 3'20 metres de diàmetre interior i 0'90 metres de gruix de murs. Es desconeix l'alçada total ja que la part superior es troba força destruïda. L'aparell és de maçoneria amb les obertures emmarcades per carreus o elements de pedra.

Actualment s'hi accedeix per una porta adintellada oberta a l'est i situada en la planta baixa, que deu ser de cronologia posterior. La porta original es troba a l'alçada del primer pis, oberta al NE i protegida per un matacà. Al davant d'aquesta finestra-porta hi ha dos sortints de pedra que segurament deurien ser el suport per un pont d'accés a la torre des d'algun edifici desaparegut.

Les finestres i portes estan emmarcades amb carreus. Es conserva en bon estat la cúpula que sosté el primer pis, amb les marques de l'encofrat de canyes i el morter que es va utilitzar en la seva construcció. Queda també, bona part de la volta de sosteniment del segon pis, ambdues amb orificis quadrats de comunicació interior. La resta de voltes estan ensulsiades.

Aquesta torre s'han situar en el context de les freqüents incursions de pirates moros que assolaren les costes durant els segles XVI i XVII.

La degradació de l'edifici és evident, i tot i que no corre perill caldria consolidar el coronament i la coberta.

Context

Als peus del castell de Tamarit, però fora del seu recinte, molt a prop de la platja, protegint la cala Jobera. La vegetació del voltant és de pi blanc.”

Dins del terme municipal de Tarragona, més o menys allunyades les unes de les altres,  hi podem trobar les següents edificacions:

Tarragonès : Veure en un mapa més gran.