Castell de Concabella – Els Plans de Sió / Segarra

Ha arribat al nostre coneixement que el Castell de Concabella ha estrenat recentment una nova pàgina web.

Fem avinent les dades corresponents:

Email: info@castelldeconcabella.cat

Instagram: @castelldeconcabella

Adreça: Carrer de la Font, s/n, 25211 Concabella, Lleida – CATALUNYA

Telèfon: 973 55 41 51

Situació: A Concabella, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (la Segarra) - Lleida.

Època: Segle XI - (Generalitat de Catalunya).* L’actual edificació és fruit de la transformació, de fortalesa defensiva a palau residencial, efectuada durant el segle XVI.

-       Fets històrics recents: Durant el període del 20 de maig al 23 de setembre de 1938, els baixos i el primer pis del castell varen ser un “espai de reclusió i pernoctació de presos – Camp de treball nº 4)

Protecció: BCIN - (Generalitat de Catalunya).*

Estat: Bon estat. Amb posterioritat a la nostra estada s’hi han portat a terme treballs de restauració per una banda, i obres d’adequació per una altra, que han permés convertir aquesta edificació en el Centre d’interpretació Castells del Sió. Visitable.

De planta quadrada i 30 metres de façana, es el castell més gran de la comarca.

La torre de planta  octogonal d’aquesta edificació,  juntament amb una altra que hi ha al castell de la  Manresana,  són les úniques d’aquestes característiques, que hi ha a la Segarra.

A Concabella també hi trobarem l’església de Sant Salvador de Concabella (Romànic – Segle XIII –(Generalitat de Catalunya).*

A la plaça Major de Concabella.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

El castell està situat al centre del nucli de Concabella. Està realitzat amb carreus de pedra regulars, i pertany a la tipologia dels castells - palau, amb una planta de base rectangular, amb tres torres, una a cada angle excepte al nord-est.

La façana principal del castell es troba elevada respecte del nivell del carrer, així aprofitaven aquests espais per a dependències del castell i la part de sobre com a placeta.

A una banda de la façana principal s'obre la gran porta principal, amb un arc de mig punt amb grans dovelles i a la part central del qual hi ha un forat on devia trobar-se l'escut heràldic dels senyors de Concabella.

A la primera planta es troben cinc grans finestrals amb motllures, coincidint amb la planta noble. Alineades a aquestes n'hi ha unes altres cinc en la planta superior, encara que de dimensions més reduïdes.

A un costat de la porta es troba una de les torres, de la qual només es conserva la base atalussada.

A la façana meridional s'hi troben adossats diferents habitatges, tot i que en la cara vista hi ha un parell de finestres amb motllures. D'un costat sobresurt una torre octogonal, actualment quasi amagada, on en una cara apareixen dues finestres decorades amb motllures. A l'altre costat apareix una torre quadrada, de majors dimensions i més alta.

En la façana situada entre aquestes dues torres trobem dues finestres amb els brancals i un emmarcament superior decorats, en la que en destaca una decorada amb una filera de caps humans a la llinda i bèsties als brancals.

Aquesta façana està coronada per una galeria formada per petits arcs de mig punt.

En la façana lateral hi ha una sèrie de finestres més petites i senzilles, sense seguir cap tipus de composició, i la presència d'un matacà a l'altura de la planta noble. Actualment es troba en un procés de restauració.

Notícies històriques

El castell de Concabella s'hauria originat, com molts castells de l'època de la reconquesta i repoblació, d'una torre de vigilància.

En l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu de l'any 1940, entre les possessions confirmades a aquesta catedral, es fa esment del castell així que en un primer moment va dependre de la canònica d'Urgell. El cognom de "Concha Bella" apareix l'any 1076, com un llinatge emparentat amb Guillem de Cervera i els seus successors.

La nissaga dels Concabella va intervenir activament durant tot el segle XII en la vida del comtat d'Urgell i va conservar el domini del castell fins al segle XIII. La canònica de Guissona es va desfer dels drets que tenia sobre el lloc l'any 1257, quan va vendre els drets per 100 sous a Ròmia de Concabella. Al segle XIV, el domini va passar als Peramola i més tard als Oluja. Durant el segle XV el terme canvià diverses vegades de mans fins que al segle XVI esdevingué dels Ortiz i d'aquests als Erill, que conservaren el domini fins al segle XIX.

L'any 1991 començaren les obres de restauració del castell, i actualment s'hi ubica el Centre d'Interpretació dels Castells del Sió. ”

• Amb motiu del projecte de restauració del castell, l’any 2001 es va practicar una intervenció arqueològica. Podem veure un petit comentari sobre aquests treballs a la següent pàgina: (Generalitat de Catalunya) - Pat.mapa.

• Curiositat: Tot seguit podrem veure la fotografia d'una latrina. No n'hi han gaires d'aquest pràctics sanitaris que hagin arribat sencers fins els nostres dies:

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

Edificacions properesVeure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.