Castell de la Manresana – Sant Ramon / Segarra

Nova residència.

Aquestes semblen ser les restes més "originals.

Situació: A les afores de Sant Ramon, vila i municipi de la comarca de la Segarra (Lleida).

Època: Segle X - (Pat.mapa).

Protecció: BCIN - (Pat.mapa).

Estat: L'antic castell actualment es troba en ruïnes. Es té constància de l’existència d’una torre de planta  octogonal.

Aquesta torre de planta  octogonal,  juntament amb una altra que hi ha al castell de Concabella,  són les úniques d’aquestes característiques, que hi ha a la Segarra.

Es conserva la nova residència que els marquesos van edificar al mateix emplaçament, a sota (Segles XVI - XVIII - Patrimoni.Gencat).  No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Al carrer del castell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

El trobem ubicat al turó situat a l'extrem oest del nucli, tot i que l'antic castell actualment es troba en ruïnes, conservant la nova residència que es va edificar pels marquesos, situada al mateix emplaçament.

Està realitzada amb carreus regulars de mitjanes dimensions a la part inferior de la façana sud i paredat a la resta dels murs, coberta a dues aigües i estructurada amb planta baixa, dues plantes superiors i golfes.

A la planta baixa, únicament visible des de la façana sud, apareix una porta d’accés de mitjanes dimensions amb llinda superior d'una sola peça sense cap tipus de decoració, per sobre de la qual trobem un arc de descàrrega.

Totes les plantes superiors presenten diferents obertures al llarg de les diferents façanes de l'habitatge.

Pel que fa a la façana sud, trobem un balcó central i dues finestres de diferents dimensions, una a cada costat, així al costat esquerra del balcó apareix una finestra de grans dimensions sense cap tipus de decoració, mentre que al costat dret trobem una finestra de menors dimensions amb un treball decoratiu a la llinda superior.

A la segona planta hi apareix una finestra central de grans dimensions oberta posteriorment.

Ja a la façana est, trobem una sèrie de quatre espitlleres situades a la planta baixa.

Tant a la primera com a la segona planta, trobem dues obertures de diferents dimensions, algunes d'elles obertes posteriorment.

Finalment, a la part superior, trobem les golfes on apareix una obertura de petites dimensions a la part central.

Finalment a la façana nord, mitjançant la qual s'accedeix al interior de l'habitatge, trobem la planta baixa, corresponent a la primera planta si ens fixem en la situació més elevada d'aquesta part de l'edifici, on ens apareix la porta principal sense cap tipus de decoració amb una finestra al costat dret.

A la primera planta trobem tres obertures de grans dimensions realitzades amb carreus regulars de grans dimensions i amb un arc de descàrrega cadascuna a la part superior.

Finalment, a les golfes apareixen tres obertures circulars de petites dimensions, col·locades simètricament amb les finestres inferiors.

L'any 930 trobem les primeres referències del castell, el qual pertanyia al comtat de Manresa.”