Capella de la Mare de Déu del Bellvilar – Sisteró / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: A les afores, a tocar de les darreres cases de Sisteró, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (La Segarra) – Lleida.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Quan diem que està “a tocar de les cases” de Sisteró, potser més aviat caldria dir que està dins d’uns terrenys on hi ha unes instal·lacions, unes edificacions agropecuàries. Eren força audibles els grunys que feien els porcs.

Un cercat envolta aquestes edificacions. Tot i que la “porta” estava oberta, un petit cartell en prohibeix l’entrada.

Accés - Visitada el 24/12/2012:

Els pobles de Sisteró i Pelagalls estan molt a la vora l’un de l’altre, ben comunicats per una llarga carretera recte.

En el nostre cas, procedents de la segona població, on hem visitat l’església de Sant Esteve, ens hem dirigit cap a Sisteró circulant per aquest vial.

Al final de la citada recta, a l’arribar a les primeres cases del poble, hem agafat una desviació a mà dreta primer (41 45 13.86 01 12 26.49) i tot seguit la primera a l’esquerra, fins el final, on trobarem aquesta esglesieta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2012):

“ Descripció

A les afores del nucli de Sisteró trobem una petita capella d'una sola nau amb absis recte i la presència de capelles laterals i contraforts, coberta a dues aigües i amb la utilització de carreus regulars de mitjanes dimensions a la part inferior dels murs i paredat a la resta.

A la façana principal hi ha situada la porta d’accés formada per un arc de mig punt adovellat amb guardapols motllurat a la part superior, per damunt d'aquesta, apareix una petita rosassa amb un vitrall decorat amb la imatge de la Mare de Déu i el nen, per damunt de la qual trobem una obertura amb arc rebaixat, lloc on hi ha situada la campana de la capella.

Al costat esquerra del mur de la façana principal, apareix un petit medalló amb la inscripció de l'any 1752, any en que es va reformar l'estructura original de la capella, ja que aquesta sembla ser que era d'època anterior, possiblement del segle XII o XIII. També en la reforma duta terme al segle XVIII, podem situar la construcció de les capelles laterals, ja que per la factura que presenta en la realització dels murs ens situa dins la mateixa centúria.

Notícies històriques

L'ermita de Sisteró fou i és sufragània de la parròquia de Pelagalls. És molt probable que la primitiva església fos aixecada en època romànica però no conserva cap tret de d'aquell moment. Va ser renovada cap al 1752.”