Pletes de Concabella – Concabella / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys propers a Concabella, entitat de població del municipi del Plans de Sió (la Segarra) – Lleida.

Època: Segles XIX – XX - (Generalitat de Catalunya). *

ProteccióBCIL - (Generalitat de Catalunya). *

Estat: Malmeses. Lliurament accessibles. Aparcament al davant.

Accés - Visitades el 14/01/2013:

El dia 7 de gener vàrem visitar el niu de metralladores de Concabella. L’itinerari per localitzar les pletes que ara busquem, situades molt a la vora, és el mateix, i que tot seguit reproduïm, fins el lloc on diem que aparquem.

"Circulant per la carretera L-310 (Tàrrega – Concabella), poc abans d’arribar a aquesta darrera població, entre els PK 12-13, pocs metres després de creuar per un pont el Canal Segarra / Garrigues, trobarem una sortida, a la dreta de la carretera, sense cap indicació, situada a 41 44 48 01 13 37.50, per on continuarem. Si hem estat atents aquests darrers metres del recorregut, ja haurem intuït entre l’herbassar, aquestes restes.

A continuació tornarem a trobar una cruïlla. Continuarem per la dreta fins un lloc on hi ha una descarnada planura (Avui en dia hi ha un cartell de color verd: ruta dels castells del Sió) i una desviació a la dreta que mena en pendent cap a la carretera, tot i que no és possible accedir-hi amb el  vehicle.

Aparcarem aquí mateix."

En lloc d’això, continuem circulant uns metres més pel mateix camí, fins trobar molt a la vora una cruïlla ( 41 44 34.62 01 13 29.25), continuant llavors per l’esquerra. Trobem una altra desviació, també seguim per l’esquerra, i ben aviat, en aquesta banda del camí, veurem l’edificació que busquem.

M A P A d'aquest recorregut, uns 160 m. aproximadament.

“ Descripció

Es tracta d'unes pletes situades al terme de Concabella, formades per dues voltes realitzades amb volta rebaixada, mitjançant carreus de pedra de dimensió mitjana col·locats en sec.

Les pletes són les cabanes on es resguardava el bestiar. Parteixen de la mateixa tècnica i tipologia constructiva que en el cas de les cabanes de volta però adaptant-la a unes necessitats diferents: generalment més superfícies i un espai tancat, amb una part coberta i una altra no, amb la connexió de tots els espais que en formen part.”

MAPA de situacióPletes de Concabella:

Edificacions properes:  Relativament a  la vora hi trobarem el Niu de metralladores de Concabella