Niu de metralladores – Concabella / Segarra

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Concabella, entitat de població del municipi dels Plans de Sió (la Segarra) – Lleida.

Època: Segle XX - (Generalitat de Catalunya). *

Protecció: No hi consta - (Generalitat de Catalunya). *

Estat: Difícil de descobrir si no es té un mínim d’informació. Situada a tocar de la carretera L-310, una mica per sobre d’aquesta, de la que actualment es manté separada per una estreta franja de terres de conreu, tenia com a missió batre aquest vial de comunicació.

Exteriorment aparenta ser una notable fortificació tipus búnquer, força amagada, situada dins del que pensem que devia ser una petita bauma de pedra, aprofitant la protecció natural que oferia.

De forma allargassada manté una porta d’entrada que dona lliure accés a un passadís, que per l’esquerra s’acaba al cap de pocs metres. Per la dreta es veu l’inici d’un corredor, envaït per despreniments o bé per de terra d’al·luvions. L’ambient aquí és tètric, claustrofòbic.

Tot i que al fons hi ha una petita claror, procedent de l’exterior, sense portar llum artificial no invita gens a entrar-hi (Ni amb llum, tampoc).

A l’exterior, passa ben desapercebut, ben mimetitzat amb el seu entorn; per una banda per les males herbes i la terra que pràcticament encega les petites obertures de forma rectangular de la instal·lació, on s’hi situaven les armes,  i per una altra banda, per les bardisses que amaguen altres obertures i fins i tot, a l’altra extrem de la línia,  una segona porta d’accés al subterrani, ara impracticable, mig tapiada per un munt de terra.

Accés - Visitat el 07/01/2013:

Circulant per la carretera L-310 (Tàrrega – Concabella), poc abans d’arribar a aquesta darrera població, entre els PK 12-13, pocs metres després de creuar per un pont el Canal Segarra / Garrigues,

trobarem una sortida, a la dreta de la carretera, sense cap indicació, situada a 41 44 47.92 01 13 37.730, per on continuarem. Si hem estat atents aquests darrers metres del recorregut, ja haurem intuït entre l’herbassar, aquestes restes.

A continuació tornarem a trobar una cruïlla. Continuarem per la dreta fins un lloc on hi ha una descarnada planura (Avui en dia hi ha un cartell de color verd: ruta dels castells del Sió) i una desviació a la dreta que mena en pendent cap a la carretera, tot i que no és possible accedir-hi amb el  vehicle.

Aparcarem aquí mateix, i després a peu, baixarem fins a la carretera i caminant uns quants metres pel voral, ens enfilarem tot seguit a la vorera del camp de conreu on trobarem en primer lloc, entre les bardisses, la segona porta citada al text.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Gener 2013):

“ Descripció

Es tracta d'una mena de refugi, situat sota una senglera de roca natural, que durant la guerra civil hi tenien ubicades les metralladores per a poder defensar-se dels enemics sense ser vistos, estant protegits dels atacs externs.

Exteriorment es poden observar unes petites obertures rectangulars on s'ubicaven les armes, realitzades amb la mateixa pedra natural de la senglera, per la part superior, i amb paredat de pedra per la part inferior.

Al interior hi trobem un passadís d'aproximadament un metre i mig d'alçada que comunica totes les obertures a l'exterior.”

Curiositat:  Pels estudiosos del tema es proposa una visita a la pàgina web on hi ha un complert estudi sobre el tram V d’aquesta important obra hidràulica, el Canal Segarra - Garrigues.

Tot i que aquest treball deu constituir segurament un valuós i detallat estudi d’enginyeria d’aquesta obra, que sens dubte els especialistes en el tema, valoraran degudament, el que si que ens ha sorprès gratament a nosaltres, pobres profans en aquesta matèria, és l’exquisidesa del llenguatge utilitzat (en castellà) en la primera part d’aquest treball, minuciós com cal, però a la vegada amb una escriptura àgil, precisa, i un lèxic, tot i que el tema segurament no ho exigeix, ric i amable a la vegada.

MAPA de situació - Niu de metralladores de Concabella: