Castell de Vilallonga – Sant Martí de Sesgueioles / Anoia

castell-de-villalonga-110203_502

Vistes des de Vilallonga.

Situació: En terrenys del terme municipal de Sant Martí de Sesgueioles (Anoia) – Barcelona.

Època: Edificació documentada des d’abans de l’any 1022.

Estat: Desaparegut.

Accés - Visitat el 03/02/2011:

Procedents de Sant Guim de Freixenet i circulant per la carretera BV-1001, en sentit Calaf, entrem al poble de Sant Martí de Sesgueioles, que tot seguit travessem.

Quasi a la sortida mateix del llogaret, en una desviació a mà dreta (*) situada a les coordenades 41 42 10.84 01 29 34.98, al davant de la confluència de l'Avinguda Catalunya amb la carretera, veurem un petit cartell indicant per anar a l'ermita de Sant Valentí de Vilallonga, cap a on ens dirigirem.

Passarem entre el cementiri a l'esquerra i una pista poliesportiva a la dreta.

De seguida abandonem l'asfalt i ens trobem circulant per un camí de terra perfectament transitable a dia d'avui.

Al cap d'un recorregut d'uns 1.300 metres,  arribem sense cap dificultat a l'ermita.

Aparquem al davant.

Davant de l'esglesiola hi ha una petita elevació del terreny, coberta d'arbres i vegetació baixa. Hi ha forces pedres escampades pels voltants.

• A l'enciclopèdia Catalana es cita

“L’'antic castell de Vilallonga, que hem vist esmentat el 1022 i de nou a partir del 1050, s'alçava a prop de la capella de Sant Valentí, a l'indret on ara hi ha només clapers de rocs.”

Altres fonts diuen: “Resta el sitial sobre Sant Valentí.”

Ambdues informacions ens duen a pensar, sense cap tipus de rigor científic ni documental que ho avali, que aquí podria haver estat plantada l'antiga edificació.

Al costat de l'ermita hi ha les restes restaurades de la planta de la primitiva capella romànica.

Localització de l'ermita de St. Valentí de Vilallonga: N 41 42 08.60 E 01 30 30.64 - Altitud: 633 m.

Altres: (*) Quan ja abandonàvem Sant Martí, ens n'adonem que una mica més endavant d'aquesta desviació n'hi ha una altra, amb un cartell que també indica per anar a l'ermita. Sobre el planell de Google, observem que aquesta carretera conflueix amb la descrita al nostre itinerari ...

Uns rústics bancs i unes taules han convertit aquesta contrada en una petita zona de lleure.

Hi ha disposats dos cartells amb informació sobre aquest lloc.