Església de Sant Pere del Vim – Veciana / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pere del Vim, petita entitat de població de Veciana, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Molt reformada, exteriorment, presenta un magnífic aspecte. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Altres noms: Sant Pere Desvim, Sant Puvium - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 10/09/2013:

Per accedir a Sant Pere del Vim cal desplaçar-nos al llarg de la carretera C-1412-a (C-452) – (Jorba / Copons / Prats de Rei / Calaf / Biosca / Ponts).

Entre els PK 45/46 d’aquesta carretera, entre Copons i Prats de Rei, hi ha una sortida (41 40 47.64 E 01 31 28.33), perfectament senyalitzada, que permet l'accés a aquesta població.

Localització: N 41 40 47.2 E 01 31 45.4 – Altitud: 602 m. - Mapa d'aquest curt recorregut.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església de planta rectangular, d'una nau coberta amb volta de canó i un absis, cobert amb quart d'esfera.

L'església romànica primitiva tenia una capçalera de tres absis.

Actualment és conservada part d'una absidiola en el costat nord i en el sud hi ha una casa adossada.

L'edifici es va sobrealçar deixant ben visible l'estructura original.

Es conserva de l'absis primitiu les seves arcuacions i bandes llombardes i una petita finestra.

A la façana lateral també es conserven les arcuacions i bandes llombardes.

A la façana principal té un campanar d'espadanya de dos ulls, una finestra original d'arc de mig punt i la porta d'entrada també d'arc de mig punt adovellada, refeta.

Aquesta església formava part de l'antic terme de Miralles.

Inicialment tingués funcions parroquials, però les perdé i es convertí en sufragània de la parròquia de Santa Maria dels Prats de Rei.

Al 1069 Ramon Guadall i la seva muller Arsendis donaren a la seu de Barcelona l'església de Sant Pere, amb tots els cups i bótes que hi havia, però, més endavant, els donants es van veure obligats a cedir aquestes propietats a Gerbert Hug.

Les funcions parroquials es constaten entre els anys 1025 i 1050, però ja l'any 1681 les havia perdut.

L'ordre del Sant Sepulcre exercí el govern d'aquesta parròquia a través del priorat que fundà als Prats de Rei, conegut com el priorat de Sant Miquel de Prats o de la Manresana.

L'any 1542 el monestir de Santa Maria de Montserrat comprà al comanador de Sant Miquel dels Prats tots els drets, possessions i jurisdiccions del priorat, segurament per això, Sant Pere de Vim passà a dependre del monestir de Montserrat.”

Dues petites anècdotes:

• Havent arribat al llogaret, la Marta, la simpàtica veu del nostre navegador, ens diu que hem de deixar la carretera per una sortida a mà esquerra. Com sigui que l'accés és bastant tancat, sobrepassem aquest camí, en la creença que segurament hi haurà una altra alternativa.

I efectivament ben aviat la Marta ens torna a oferir una altra “entrada” al lloc. Ja veiem, ja, que el proper recorregut és per un camí de terra, però ... som-hi. El cas és que ben aviat la “cosa” es comença a complicar i finalment apareixem al bell mig d'un camp de conreu ... al mig del no res. No sempre es pot guanyar...

• Ens ha sorprès molt gratament la transformació que ha sofert la placeta que hi ha al davant de l'església.

Havent vist la situació anterior, a través de Google Maps, és sorprenent el canvi que ha sofert aquesta racó.