Ermita de Sant Ermengol – Els Prats de Rei / Anoia

Situació: En terrenys de Els Prats de Rei, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Malmesa. L'interior de l'edificació està completament envaït per les males herbes. El passeig per l'exterior també és força complicat per l'abundant vegetació que l'envolta i que dificulta la presa de fotografies. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 05/10/2003:

Procedents de Prats de Rei, i circulant en sentit sud per la carretera C-1412-a, hem iniciat l'itinerari al lloc (1) situat a N 41 41 19 E 01 31 48, entre els PK 44/45, on hem pres una desviació a la dreta, per on hem continuat (Hi ha un cartell: La Clau i Cal Andreu).

Durant el proper recorregut, per camins de terra (a dia d'avui) ben transitables, hem anat trobant desviacions que tot seguit indiquem:

• (2) - 41 41 38.00 01 31 25.00 : Girem a l'esquerra (Hi ha un cartell: Cal Gironella) i La Clau.
  • Passem pel bell mig del pati d'una edificació: 41 41 27 01 31 08 (Al mapa de Google se l'identifica com a Cal Gironella).
  • (3) - 41 41 24.00 01 30 55.00 : Girem a la dreta
  • (4) – Aparquem al voral de la carretera, davant l’ermita - 41 41 39 01 30 52 (Recorregut des de la carretera fins aquí: uns 2,3 km.).

“ Descripció

Ermita romànica ara totalment en ruïnes. És d'una sola nau, amb absis semicircular. Conserva encara les arcades que aguantaven la volta de canó que cobria la nau. Cal destacar els contraforts en forma de talut, adossat als murs laterals, i el seu campanar d'espadanya.

Notícies històriques

L'ermita de Sant Ermengol ja existia el 1076, quan els esposos Oleguer i Guisla, grans propietaris del lloc, donaren a la Catedral de Barcelona un alou situat prop de Sant Ermengol, repartit entre els termes de La Manresana i Vilallonga, com a dotació de llur fill Oleguer, el futur bisbe de Barcelona i arquebisbe de Tarragona, Sant Oleguer.

Fou sempre una sufragània dels Prats de Rei, fins que al segle XVI es convertí en una capella ermitana, a causa del despoblament.

Romànica tardana, reedificada a les darreries del S.XII. Posteriorment es modificaren la porta d'entrada i la lateral de migdia adossada a la qual hi havia la casa dels ermitans.”