Torre de la Manresana – Els Prats de Rei / Anoia

Escales interiors que permeten l'accés a la terrassa de la torre.

Vistes de la Segarra, des de la torre de la Manresana.

Situació: A Els Prats de Rei (Anoia) – Barcelona.

Època: Segle XII - Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya *

Estat: Bon estat. Restaurada. Visitable: El monument és d'accés lliure a l'exterior, les 24 hores. Per accedir a l'interior i a la part superior de la torre, cal fer reserva prèvia.

Aparcament. Zona de lleure (Amb taules i bancs).

Altres noms: Torre del Castell de la Manresana. - Generalitat de Catalunya *

Senzill de localitzar. Veure mapa Google.

Localització: N 41 41 48 E 01 33 07 - Altitud: 668 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

Descripció

Prop del municipi dels Prats del Rei s'alça, dalt d'un turó, la torre de la Manresana. La gran torre rodona és la resta visible d'un antic castell, residència temporal dels reis d'Aragó, del segle XII. Construïda amb maons, arriba als 22 metres d'alçada. De planta circular, la cobertura del sostre és de casquet esfèric, fet per aproximació de filades de pedra en espiral. Una escala metàl·lica, incorporada recentment, permet arribar a l'accés original, una porta d'arc de mig punt situada a onze metres d'alçada. Una escala interior ens permet arribar capdamunt de la torre. El castell, del qual formava part aquesta torre, ha desaparegut totalment, es veuen els seus murs al costat.

Notícies històriques

"... Una plataforma a la part superior permetia de fer senyals de fum o de foc per tal comunicar-se a les altres torres del veïnatge d'algun perill observat. El sistema era antic... Les torres a les quals ens referim tenien una característica especial: eren dites Torres manresanes i eren totes dins del perímetre d'aquell comtat aparentment acèfal" (Duran i Sanpere).

Les Torres Manresanes han estat localitzades als Prats de Rei, a prop de Sant Ramon del Portell, a Linyola i a Juneda. La torre de la Manresana té a la vora l'esglesiola romànica de Sant Andreu i hom sap que el paratge té precedències remotes. Ambdues es varen integrar en castell durant l'època medieval.

El 1075 el castell de "Menresana" figura en el comtat d'Ausona. El rei Alfons "el Cast" concedí el 1188 la carta de poblament de la vial dels Prats. El 1277 tenia drets al "castro de la Manresana", així com "als Prats", la família Galceran de Pinós. La mateixa família s'acredita, en altres ocasions, com a senyora d'aquest castell de la Manresana. El 1390, el rei Joan I vengué, a carta de gràcia, la jurisdicció de la vila dels Prats i del c. De la Manresana, a Galceran de Calders. En 1462, temps de guerra, la Diputació comunicava que el c. De la Manresana "és molt fort e tenim be guardat".

• Per contrastar i/o complementar la informació anterior, ens complau extreure de la  pàgina web del Museu d'Història de Catalunya, el següent text:

" Al segle IX, el comtat d'Osona estenia els seus dominis sobre les terres de l'Anoia i la Segarra. L'avenç sobre aquestes terres quedava custodiat per una xarxa de torres de guaita, la més ben conservada de les quals és la Manresana, a Prats de Rei.

Al seu voltant s'aixecava un castell, del qual només resten els basaments de les muralles, una estança i la torre, reformada al segle XII. Malgrat les muralles que l'envoltaven, la torre continuava sent l'element més reforçat del castell, ja que era el darrer refugi per als defensors quan queia la fortalesa, per això està construïda amb carreus de pedra ben tallats, units amb morter, i compta amb una única porta a mitja alçada, a la qual s'accedia a través d'una escala llevadissa.

Amb una alçada de 21 metres, permet gaudir d'una àmplia panoràmica de l'entorn. Per aquest motiu, va ser escollida com a punt d'observació per l'exèrcit austriacista durant la batalla que van mantenir a Prats de Rei contra les forces borbòniques, a finals del 1711, en el transcurs de la guerra de Successió."

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

A L T R E S

Relativament a la vora de la Torre de la Manresana, podem trobar restes de dues interessants construccions megalítiques: