Muralles de Calaf / Anoia

Un tram de muralles, en mig de la boira.

Portal de l'Hospital.

Portal de Xuriguera.

Situació: A Calaf, municipi de la comarca de l’Anoia (Barcelona).

Època: Segles XVI – XVII.

Estat: Les edificacions que apareixen en aquest reportatge gaudeixen de molt bona salut. Visita: exterior i lliure. Aparcament als carres dels voltants

Accés - Visitades el 15/01/2011:

-       Portal de l’Hospital: situat al carrer del Carme, accedeix a la plaça del Castell. N 41.73368 E 1.51030

-       Hospital de Calaf: al costat de l’anterior, adossat a la muralla, fou construït durant el segle XVI i refet varies vegades. Sobresurt la imponent torre que protegia un dels portals de la vila, el Portal de l’Hospital.

-       Portal de Xuriguera, situat al carrer del mateix nom. N 41.73433 E 1.50971

Localització: Dades al paràgraf anterior.

Altres:

•  “L'Hospital és una de les fundacions més antigues de Calaf, ja que existia des d'abans del 1559. Tenia l'obligació, imposada pels fundadors, d'acollir els malalts i els vells de la vila, amb preferència els de llinatge del fundador i del dotador, i després d'aquests, els pobres vianants.

Fou restaurat el 1873, i de nou el 1884, i ocupat per religioses carmelitanes de la caritat. Aviat deixà de ser hospital i es convertí en un col·legi per a nenes. Les mares carmelitanes estigueren a Calaf fins el 1936.

Després de la guerra civil de 1936-39, el col·legi fou dirigit per germanes dominiques de l'ensenyança. Fou abandonat el 1965, any en què les monges passaren a un nou edifici col·legi fet a la vila.

Actualment s'ha rehabilitat com a centre cívic de la vila.”

(Informació extractada i extreta de la pàgina web de Calaf, d’Enciclopèdia Catalana).