Església de Sant Pere i Sant Sadurní de Mirambell – Calonge de Segarra / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Mirambell, nucli de població de Calonge de Segarra, municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Es conserva. No és accessible lliurament. Als costats arrecera el cementiri de la població. Extenses i boniques vistes a tots els voltants.

Altres noms: Església vella de Sant Pere de Mirambell.

A l'entrada de la població. Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església situada fora del nucli urbà, vora la carretera d'accés al poble i integrada dins del conjunt del cementiri local.

És tracta d'un edifici d'una sola nau, planta rectangular, coberta interior amb volta de canó, capelles laterals bastides en els murs laterals i capçada amb absis semicircular.

La capçalera presenta una coberta interior amb volta d’un quart d’esfera. La coberta exterior de l’edifici se’ns presenta a doble vessant realitzada amb teula àrab.

La primitiva estructura de l’església, es veu alterada per la inclusió de dos nínxols, oberts ambdós murs laterals exteriors de l’edifici i que s’utilitzen per incloure els propis nínxols funeraris del cementiri del poble.

A la façana de ponent, s’obre l’actual porta d’ingrés a l’edifici, d’estructura adintellada i ambdós brancals obrats amb grans carreus de pedra. Damunt de la mateixa es dibuixa un arc de descàrrega i la obertura d’una finestra espitllada, descentrada.

Coronant la mateixa façana, les restes d'un campanar d'espadanya, parcialment enderrocat. Finalment, l'obra presenta un parament paredat amb grans bloc de pedra, així com l'ús de carreus ambdós brancals de la porta d'ingrés.

També trobem sectors amb presència d´arrebossat emblanquinat, concretament a les zones emprades pels nínxols funeraris del cementiri.

Notícies històriques

La primera notícia es documenta l’any 1039. Al segle XII (1143), es realitzarà una reconstrucció de l’edifici, i va ser dedicada a les advocacions de Sant Pere i Sant Sadurní.

A partir de la construcció de la nova església parroquial de Sant Pere (1890), situada dins del nucli urbà de Mirambell, aquesta església restà sense culte i s’abandonà. Actualment es fa culte ocasionalment.”

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.