Torrota del moro – Subirats / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lavern, entitat de població del municipi de Subirats, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Romana - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Solament ha resistit el pas del temps una paret mestra. Lliurament accessible. Aparcament als voltants.

Altres noms: Torrassa de Ca l'Almirall – (Ajuntament de Subirats).

Accés - Visitada el 01/05/2013:

Com en altres ocasions, des de casa i amb ajuda d'Internet  vàrem procedir a la localització d'aquesta construcció.

Vàrem determinar unes coordenades de situació d'un lloc que vam considerar oportú per iniciar la descoberta (N 41 23 24.10 E 01 45 56.99).

I efectivament, amb aquestes dades, amb la precisió d'un rellotge amb maquinària suïssa, el nostre navegador ens va situar en aquest lloc escollit (1) – (veure mapa).

Un altre assumpte va esser poder arribar a tocar les restes de l'edificació. Aïllada al bell mig d’unes terres de conreu, les pluges de dies anteriors havien deixat el terreny ben xop. I no era qüestió ni de quedar ben enfangats ni de malmetre els terrenys on s'hi conreen un munt de ceps.

Així que, ens vam acontentar amb veure-la de lluny i fer fotografies amb teleobjectiu.

De totes maneres el que si va ser possible, va ser fer una completa volta de circumval·lació al terreny on està plantada aquesta edificació. En qualsevol altra ocasió, caldrà valorar l'estat d'aquest camí abans de fer-ho.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

Restes d'una torre romana, situada a prop de Lavern, a uns 300 metres de Ca l'Almirall.

Hi ha restes d'un parament de fàbrica de pedra amb una finestra d'arc de mig punt de maó a sardinell. També es conserven restes de ceràmica pels voltants.”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de  l’(Ajuntament de Subirats), el següent text (Maig 2013):

“ TORRASSA DE CA L’ALMIRALL

A uns 300 m al SO de les Cases de Ca l’Almirall hi ha, al mig d’una vinya, un pany de paret, anomenat la torrassa de Ca l’Almirall conegut també per la torrota del moro construït amb reble i calç, amb la pedra disposada en fileres.

Al centre, a la part alta, s'obre una petita finestra d'arc de mig punt de totxo a sardinell.

Tot el parament presenta una munió de forats arrodonits anivellats a una alçada constant. Possiblement sigui una construcció romana tardana, la finalitat de la qual es desconeix. Al seu entorn s'hi han trobat fragments de ceràmica i de teules romanes.”

Edificacions properesDins del terme municipal de Subirats, podem trobar fins a deu edificacions, però no precisament a la vora les unes de les altresVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

1. Castell de Subirats
  2. Església de Sant Joan Salerm