Torre del Telègraf de l’Ordal – Subirats / Alt Penedès

És una edificació del segle XIX

Situació: En terrenys de Subirats, vila i municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat). Tot i així i com en altres ocasions, Es tenen notícies d'una primera torre en aquest lloc el 1640”(Pat.mapa).

És la torre nº 58 de la línia de torres de Telegrafia Òptica civil, del ramal de València a Barcelona.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa. No té sostre, ni el terra dels pisos, sols hi ha les parets mestres. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 01/05/2013:

Procedents de l'autopista A2, prenem la sortida per dirigir-nos a Vilafranca del Penedès, circulant per la carretera N-340 que actualment, els primers quilòmetres són d'autovia, la B-24, fins a Cervelló, convertint-se després en via convencional.

Una vegada hem creuat el Pont del Lledoner, hem de disposar-nos a deixar la N-340.

Aproximadament al lloc (1) situat a  N 41 23 23.27 E 01 53 17.07 ja podrem situar-nos al carril de sortida que ens abocarà a una rotonda, que travessarem i deixarem per la segona sortida, i de seguida, en una desviació, continuarem per l'esquerra, (indirectament aquí trobem l'únic cartell indicatiu: la pedrera que porta el nom de la torre)

circulant  sempre per carretera asfaltada, sobrepassàrem una altra desviació, tancada amb blocs de formigó (2), continuant per la dreta,

fins un lloc (3) situat a 41 23 34.18 01 52 29.84,

on a la dreta de la carretera, sense cap indicació, hi ha una petita planura d'on surten dos camins.

Aparcarem el cotxe en aquest lloc i ens disposarem a seguir el camí a peu, continuant pel de l'esquerra.

Durant la propera part de la pujada, la torre és visible a estones.

Arribem a un lloc on hi ha una antiga pedrera, abandonada.

A l'entrada, a la dreta, hi ha les restes d'una caseta. Fins aquí es podria haver pujat amb un vehicle 4x4 i aparcar-hi.

Al fons, a l'esquerra d'aquesta planura, s'inicia un discret, però evident camí, que en 10 minuts ens situa a tocar de la torre.

A la darrera part d'aquest itinerari, hi ha un pas on s'ha de grimpar una miqueta. Més tard hi ha alguns metres del camí potser no gaire aptes per a persones amb vertigen o amb por dels estimballs.

(1) - (2) i (3) – Veure mapa – itinerari.

Localització:  N 41 23 41.71 E 01 52 28.85 – Altitud: 560 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ Descripció

Torre telegràfica òptica situada al nucli d'Ordal; forma part de la línia que anava des de Madrid passant per València i Barcelona fins a La Jonquera. Quan estaven en ús n'hi havia moltes d'altres com aquesta però avui resta en desús.

És una torre de planta quadrangular amb la base atalussada fins a la primera cornisa, amb tres espitlleres per cada costat.

La resta de la torre és rectangular i està rematada per un ràfec no gaire sortit.

Als costats de llevant i de ponent trobem dues finestres a cada un, una a cada pis, emmarcades amb totxo.

S'hi entrava per la finestra del primer pis amb una escala de fusta. Actualment hi ha un forat al talús de llevant

i al seu interior s'observen els forats que aguantaven les bigues de fusta dels dos pisos que tenia. Sols hi resten les parets mestres.

Notícies històriques

Aquesta és una torre estàndard que té la seva propagació vers la meitat del segle XIX. Es tenen notícies d'una primera torre en aquest lloc el 1640, quan esclatà la Guerra dels Segadors.

Formava part d'una xarxa, avui casi inexistent, que anava de Valencia a Barcelona. Generalment, aquestes torres estan bastides en punts estratègics, de força visualitat i al capdamunt d'un pujol o turó. "

Edificacions properesDins del terme municipal de Subirats, podem trobar fins a deu edificacions, però no precisament a la vora les unes de les altresVeure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

1. Castell de Subirats
  2. Església de Sant Joan Salerm