Torre del Pla de les Forques – Santa Pau / Garrotxa

Situació: En terrenys de Santa Pau, població i municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XVIII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Sorprenentment, es troba en bon estat. L’interior és accessible lliurament.

Accés – Visitada: 11/05/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc – 42 08 56.1 02 32 17.7  a tocar del senyal del PK nº 6 de la carretera Gi-524, on deixem aquesta carretera per continuar per la sortida que accedeix a un camí de terra, transitable, tot i que hem aparcat aquí mateix, i ja hem continuat a peu.

Ben aviat trobem una petita balma a l’esquerra del camí. (42 08 56 02 32 13).

Continuem. Sabem que la torre també està a l’esquerra. Però el lloc no es presenta fàcil. La torre no és visible. El terreny, el marge del camí, força emboscat, és una curta però abrupta pendent.

I aquí és on hem hagut de fer servir “tècniques modernes” per poder assolir el nostre objectiu.

Hem posat en marxa la nostra “tauleta” - (tablet) amb l'aplicació MAPS i li hem sol·licitat la nostre posició. Afortunadament, hi ha cobertura de GPS. Tot seguit li hem introduït les coordenades de situació de la torre (que ja coneixíem).

A la pantalla han aparegut dos senyals. La nostra posició i la posició de la torre. Llavors hem continuat pel camí, vigilant el moment de la confluència dels dos senyals.

En un moment donat hem vist un discretíssim corriol que s’enfilava pel marge. No hi ha cap indicació, però hem tingut un pressentiment. (42 08 57 02 32 12).

Hem pujat com hem pogut, seguint les indicacions de la tablet, que ens assenyala que ens hi acostem de manera força evident. Finalment els dos senyals coincideixen. Hem trobat la torre.

Hem senyalitzat discretament amb pintura vermella el tronc d’un arbre per donar una mica de pistes a futurs visitants.

Localització: N 42 08 56.3 E 02 32 11.8 – Altitud: 635 m. Aproximadament.

Dues petites "pistes"

Detall del camí

Posats d'esquena al començament del "corriol", tenim aquest "panorama" al davant ...

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

“ Descripció

Torre situada ran de la carretera comarcal Gi-524, prop del collet del Mont. És de planta circular amb el diàmetre molt més gran a la part inferior.

Originàriament va disposar de dos pisos, la planta baixa, coberta amb volta, té una bonica porta d'entrada on es pot llegir: 17 + 82.

El primer pis, avui quasi enrunat, tenia una bonica finestra feta de carreus.

Bastida amb pedra volcànica i carreus ben tallats a les obertures.

Notícies històriques

Segons Ramon Grabolosa: "Entre els terme municipal de Batet i la vall de La Cot hi havia l'anomenat bosc del Baró. Pels indrets del Pla de les Forques, encara hi ha les romanalles d'una alta torre, segurament residència esportiva del senyor feudal, quan aixecava la veda".

Cal creure que aquesta darrera afirmació és impossible per tractar-se d'una torre del segle XVIII, moment en què el mode de producció feudal era acabat. És més lògic pensar que la torre servia per vigilar tota la vall de Sant Pau, la de Sant Miquel de la Cot i el pas vers les terres d'Olot. Aquesta és la raó per estar situada en un collet i amb una perspectiva immillorable.”