Església de Sant Miquel Sacot – Santa Pau / Garrotxa

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S 
I T I N E R A R I 


Situació: A La Cot, també denominat Sant Miquel Sacot o Sa Cot - Viquipèdia. És una entitat de població (Una urbanització en diu Viquipèdia) de Santa Pau, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Documentada des del segle XI – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament.

Altres noms:

Accés – Visitada: 11/05/2018.

0 – El punt d’inici d’aquesta descoberta ha estat un lloc – 42 08 53.6 02 31 50.4 situat entre els PK 5 / 6 de la carretera Gi-524, (Al davant del restaurant Can Xel), on hem pres una sortida indicada.

1 - Localització: N 42 08 21.2 E 02 31 55.8 – Altitud: 644 m.


Si introduïm les coordenades des del punt nº 0 al punt nº 1 en un mapa de Google, ens trobem que ens confecciona automàticament el següent

M A P A de l’itinerari. Al cap d’uns 3 minuts en cotxe o havent recorregut més o menys 1,1 km. arribem a destinació.


Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

“ Descripció

Originàriament Sant Miquel de la cot va ser un petit temple romànic. Així ho confirmen les escasses restes conservades a la façana de l'actual fàbrica.

 Es pot veure marcat el cloquer d'espadanya i també es poden veure les restes d'una porta d'època posterior a la romànica.

Els moviments sísmics del segle XV ensorraren bona part de l'edifici, que va ser reconstruït i ampliat a finals del segle XVIII seguint l'estil neoclàssic.

Actualment és un temple d'una sola nau, amb cor que es prolonga a manera de trifori donant lloc a capelles laterals.

Tots els sants de interior són d'escola olotina


Fins a la segona meitat del segle XVI l'església no començà a estar proveïda d'ornaments i objectes de culte.

L'altar major va ser realitzat el 1863.

Llindes

- A la sagristia (porta esquerra del presbiteri): "SOM POSADA VUI DIA 4 / D jUNY 1789"

- Segons Montsalvatje a finals de segle XIX es conservava la següent llinda al costat dret: "SOM ESTAT PINTAT Y DORAT EN LO ANY 1889".

Les pintures conservades a l'interior són del segle XVIII-XIX. En el presbiteri cal destacar dos quadres que representen dues escenes relatives a la vida del Sant; Sant Miquel guanyant el dimoni i Sant Miquel s'apareix a un bisbe. Ambdues foren realitzades amb colors poc estridents, suaus, malgrat que el pas del temps els hi ha esborrat el cromatisme inicial.

Pica baptismal. 2,7m de perímetre, 80cm d'alçada. Situada al costat dret de la capella lateral. Sense decoració ni cap data, la seva mida fa pensar que és força antiga. Actualment encara està en ús.

A l'absis principal hi ha un retaule del 1863.

Notícies històriques

La primera notícia data de l'any 1009, amb motiu de la donació que va fer l'arxiprest Witard de l'església de dit lloc amb els delmes i primícies al monestir de Sant Pere de Besalú. A partir del 1029 l'abat del monestir quedà constituït senyor al·lodial del terme de la Cot en virtut de la venda realitzada pels esposos Grau i Ermessindis. 

A la segona meitat del s.XVI l'església començà a disposar d'ornaments i objectes de culte rics, encara que fins al segle següent els inventaris constaten com a metall preciós el llautó. Fins a principis del segle XVII només hi hagué dos altars; anys després hi descobrim un tercer dedicat a Sant Joan Baptista. Després de l'ampliació del temple, l'any 1787, foren cinc el nombre d'altars.

No va patir destrosses durant la Guerra Civil.

Sant Miquel de la Cot, té avui dia una importància especial per a tot historiador de l'art, ja que es troba conservada intacte des d'abans del 1936.”


* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: