Capella de Sant Roc – Santa Pau / Garrotxa

Situació: A Santa Pau, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Les poques restes que hi ha, estan en bon estat.

La trobarem a la plaça de Sant Roc.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

L'antic hospital de Santa Pau va tenir una capella dedicada a Sant Roc i Sant Sebastià.

A la llinda de la porta d'entrada hi ha una data: 1784, i la inscripció AVE MARIA, avui molt repicada, quasi il·legible. L'ajuntament avui hi guarda el carro que fa servir pels enterraments així com una part de l'arxiu municipal. El seu interior està molt deficient.

Part del darrera

Àrea circular de dos pisos. El superior no està cobert i presenta una barana molt decorada. L'inferior té el mateix tipus de barana però queda tallada per pilars que formen cinc arcs que li donen la forma circular. La part inferior està feta de pedres irregulars.

Notícies històriques

Dels pocs documents que s'han trobat referents a l'antic hospital de la vila de Santa Pau destaca un concili datat el 4 de juny de 1424.

En ell es declara la necessitat de construir un nou hospital que reculli als pobres. El signant, Arnau de Riera, ordena que es construeixi un hospital de nova planta, llunya de la Vila Vella, i que s'hi recullin tots els "pobres de Crist". Aquest fou, sens dubte, l'origen de l'hospital de Santa Pau.

Però no se sap si la capella de Sant Sebastià i de Sant Roc és també de finals de segle XV o si la seva construcció és molt posterior.”