Església de Santa Margarida de Sacot – Santa Pau / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Pau, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona). Dins del cràter del que havia estat el volcà que porta el mateix nom.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada: 11/05/2018.

0 – El punt d’inici ha estat un lloc situat a les coordenades 42 08 53.1 02 32 37.5, això és, una ampla zona d’aparcament disposada a l’efecte, situada entre els PK nº  6 / 7 de la carretera GI-524.

Des d’aquest punt iniciem el recorregut a peu, ben senyalitzat, que ens duu a trobar l’ermita del volcà de Santa Margarida. Durant el recorregut anirem veient indicadors en els llocs oportuns. Hem anat seguint els indicadors de la ruta nº 1.

Curiositat: Durant la caminada hem trobat alguns arbres de mides més que respectables.

La durada de la caminada, tot xino xano, ha estat d’uns quinze minuts de pujada i després uns altres quinze de baixada fins arribar a l’interior del cràter.

Després cal tornar a fer el mateix camí per sortir-ne. En total una hora més o menys, més el temps d’estada al lloc on hi ha l’ermita.

Diferents “fases” del camí d’accés

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

L'ermita de Santa Margarida es troba al fons del cràter del volcà que porta el seu nom.

Originàriament era d'estil romànic, però fou destruïda pels moviments sísmics dels anys 1427-1428.

Va ser reedificada l'any 1865.

És un senzill temple d'una sola nau i carreus ben escairats.

Fa un parell d'anys va ser restaurada i netejada després de molts anys d'abandó i mals tractes.

Les visites pastorals efectuades a la parròquia de la Cot, a la qual pertany, en poquíssimes ocasions foren portades a terme pel mateix prelat; en d'altres Santa Margarida fou ignorada.

Notícies històriques

Si volem donar crèdit al contingut dels Goigs a llaor de la Santa, l'origen del seu culte fou la troballa de la seva imatge al mateix cràter del volcà.

La primera notícia històrica de Santa Margarida de la Cot data de 1403 quan Bernat de Ça Terrada, el 16 de Maig de dit any, fa testament deixant 10 sous a favor de l'obra de la capella de Santa Margarida.

Cal dir que aquestes no eren les obres de construcció del temple, que segurament data de finals del segle XII, sinó que es devia referir a un altre mena d'obres.

Al segle XIX la capella fou quasi bastida de nou.

Segons Monsalvatje, sembla que la imatge de la Santa, tallada amb alabastre, fou salvada del cataclisme produït pels moviments sísmics, de manera que abans de la contesa civil de 1936, encara hom la podia contemplar a la capella.

Salvada també de la destrucció de la guerra civil, se'n feu una reproducció per tal de venerar-la a la capella, i l'autèntica es troba, avui en dia, al Museu Diocesà de Girona. “