Tines de les Balmes Roges – El Pont de Vilomara i Rocafort / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de El Pont de Vilomara, població capital del municipi de El Pont de Vilomara i Rocafort, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Relativament ben conservades. Lliurament accessibles.

Accés - Visitades el  15/03/2014:

Imprescindible: vehicle 4 x 4.

D'entrada cal dir que ens ha costat bastant de localitzar-les, doncs la circulació i la orientació per pistes de muntanya, sense pràcticament cap indicador, no ha estat gens fàcil i això ha comportat que hàgim fet un munt de quilòmetres donant tombs, sense solta ni volta,  per aquestes muntanyes. Un bon consell: Si hi aneu, feu-ho amb el dipòsit ple. Ni se us acudeixi pujar-hi amb l'agulla del dipòsit de la benzina marcant reserva ...

Donat que ni a l'anar ni al tornar, teníem clar per on trepitjàvem, és una de les poques vegades que us oferim un itinerari sense estar segurs al 99 % (Al cent per cent, mai de la vida ...).

La ruta que us oferim, ha estat preparada, contrastada, diríem, amb els mapes de Google que hem consultat a casa nostra, a la tornada.

Us els oferim a pantalla gran, per tal de poder seguir-los d'un en un.

D'aquesta manera ens hem donat compte de que:

• Al mapa nº 5 no hi hem assenyalat un  punt (41 41 27.9 01 54 20.3) on per l'esquerra se'ns incorpora un camí. Per pujar, no té més importància. A l'hora de baixar, si ho feu pel mateix camí, si que caldrà tenir-ho en compte.
  • També, des de casa nostra (Els mapes son senzills, tot es pla i molt entenedor ...), veiem que al mapa nº 4, hi ha la possibilitat de continuar per la dreta i amunt. Desconeixem com està el camí, però es veu molt més directe, doncs el que nosaltres hem fet, si mireu el mapa global, dona una volta considerable.
  • Com en altres ocasions, també avui hem trobat l’”angelet de torn”. Quan ja quasi ens rendíem, hem trobat un senyor que baixava del mas Farell, de donar un cop d'ull a uns ruscos d'abelles que hi té hostatjats, i que ens ha facilitat les indicacions precises per anar a les balmes. Una altra qüestió, es que les haguem interpretat correctament ... Des d'aquesta modesta pàgina, si se'n assabenta, li donem de nou les gràcies.
  • I després d'aquests breus “aclariments”, anem per feina:

L'itinerari per anar a les TINES DE LES BALMES ROGES comença quasi a la finalització del recorregut que ens ha conduit a l'església de Santa Creu de Palou, on diem que al lloc situat a 41 40 56 01 55 22 trobem una desviació a l'esquerra indicada per anar a Mura (Mapa 0). En aquesta direcció continuarem.

Tot seguit i a mode de “track” casolà, i en concordança amb els mapes, anirem descrivim la ruta que hem fet:

• 0 – 41 40 56 01 55 22 – Continuem per una desviació a mà esquerra, indicada per anar a Mura.

• 1 – 41 41 08 01 55 35 – Travessem el llit de la riera
  • 2 – 41 41 06.1 01 55 39.2 Desviació, continuem per una pronunciada corba a mà esquerra. El camí per la dreta està protegit per una barana de fusta.
  • 3 – 41 41 10.6 01 55 11.7 Desviació, continuem per l'esquerra
  • 4 – 41 41 14 01 55 00. Desviació, continuem recte. A l’esquerra hi deixem una pujada de consideració.
  • 5 – 41 41 32 01 54 21 Continuem per una corba molt tancada a la dreta.
  • 6 – 41 41 39.9 01 54 40.3 Se'ns incorpora un camí per l'esquerra. Continuem per la dreta.
  • 7 – 41 41 33.6 01 54 52.9 Continuem per l'esquerra, per una pronunciada corba.
  • 8 – 41 41 35 01 54 53.5 Desviació a la dreta. A dia d’avui hi havia una fita que hem engrandit. No hi ha cap garantia de que duri gaire. El camí es fa més estret, però al cap d'uns entre 100 o 200 metres arribarem a destí.

• 9 – 41 41 35 01 54 58.3 Aparquem el cotxe. Al davant tenim la balma amb les tines.

Localització: N 41 41 35 E 01 54 58.3 – Altitud: 481 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2014):

“ Descripció

El conjunt de construccions consta de dos grups que es troben separats 42 metres. En total està format tres tines, dues barraques i dues edificacions auxiliars.

En el primer grup trobem una dues tines, una barraca i una edificació auxiliar. Tota la construcció és a peu pla i s'accedeix als dipòsits mitjançant una rampa que va fins al sostre de la barraca que queda entre les dues tines.

El sostre de la barraca és pla i queda a nivell amb les entrades de les tines. Les dues tines són de planta circular. Els murs són de pedra amorterada i acaben just sota la roca de la balma, estalviant-se la construcció de cobertes.

L'interior del dipòsit és recobert de rajoles de ceràmica envernissada lleugerament corbades. A l'entrada de les tines hi ha uns muntants, sense llinda, ja que tampoc hi ha coberta. Els brocs són a la barraca que hi ha entre les dues tines.

El segon grup està format per una tina i una barraca inserides en una edificació auxiliar que aprofita la balma de tancament. El conjunt presenta dues barraques i dues edificacions auxiliars.

La barraca del primer grup, entre les dues tines, és de planta rectangular, els murs són de pedra seca, la coberta és de volta amorterada i plana a l'exterior. L'edificació auxiliar també és de planta rectangular. Les dues construccions estan adossades a la roca. Al segon grup la barraca és de planta irregular, els murs són de pedra amorterada i per un costat també aprofita la roca com a mur. La coberta és plana, feta amb troncs i lloses de pedra planes.”

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.