Capella de Sant Pere d’Oristrell – El Pont de Vilomara i Rocafort / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de El Pont de Vilomara i Rocafort, un poble de la comarca del Bages, repartit entre els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort (la part majoritària) i Manresa.

Època:  Segle XIII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt senzilleta. Presenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Boniques vistes als voltants. En contrapartida és força emprenyador el brogit de les màquines que treballen en una cantera situada a la muntanya del davant.

Accés - Visitada el  15/02/2014:

Sortint de la localitat del Pont de Vilomara i circulant per la carretera BV-1224 en sentit Rocafort, a l'alçada del PK nº 4 trobarem (N 41 42 32.62 E 01 53 41.24) una sortida indicada (Tines de la Vall del Flequer) a mà dreta, per on sortirem.

• Fem un incís: Aquest punt és lloc d'inici d'un interessant itinerari per visitar, entre altres, les Tines del Bleda, les Tines del Tosques i les Tines d’en Ricardo,  documentades a la nostra pàgina del Pont de Vilomara i Rocafort.

Ens trobarem circulant per un camí, de moment asfaltat, apte per a qualsevol tipus de vehicle.

Però de seguida arribem (41 42 31 01 53 41) a un lloc indicat per aparcar els cotxes. Hi ha un plafó informatiu.

Uns metres més endavant hi ha un cartell prohibint a partir d'aquest lloc, la circulació rodada.

Obedientment aparquem el vehicle i ens disposem a continuar el camí a peu.

Aviat trobarem una desviació (41 42 28.95 01 53 40.98). A l’esquerra indicat per anar a Oristrell. Per si hagués algun dubte, torna a haver-hi un disc de prohibició de circular amb vehicles a motor: Camí particular d’Oristrell.

Al cap d'uns 30 minuts de marxa,

tot xino xano, per un ample camí encimentat fins arribar al mas, el sobrepassem, deixant-lo a la dreta

i continuant pel mateix camí una mica més endavant, ara transformat en un ample camí de terra, arribem ben aviat al davant de l'esglesiola.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

Petita església d'una única nau de planta rectangular.

A la façana de ponent hi ha la porta, de mig punt, amb la data de 1858, i un petit ull de bou. Culmina la façana principal un esvelt campanar quadrat.

Es veu clarament que aquesta capella fou sobrealçada i que s'hi afegí un petit cos a mà dreta amb funció de sagristia.

Envolta tota l'ermita un banc de pedra adossat als murs d'aquesta. Està coberta amb volta de canó, reforçada per un arc faixó que es recolza sobre un petit estrep.

Una motllura recorre tota la part superior de la nau. Interiorment està enguixada i pintada. Els carreus són irregulars, units amb argamassa, i força disposats en filades.

L'ermita ha sofert diverses modificacions, cosa que dificulta el poder identificar els elements constructius de la primitiva església.

Notícies històriques

El lloc d'Oristrell apareix citat des del 966 com a "villa Ullestrello". L'església apareix esmentada el 1230 i el 1291 com a Sant Pere de la Torre.

Es trobava dins l'antic terme del castell de Rocafort i es creu que no degué passar de ser una capella rural sota la dependència de la parroquial de Santa Maria de Rocafort.

Actualment es troba sense culte, encara que s'hi diu missa el dia del sant patró. El seu estat de conservació és força bo.

En l'incendi de l'estiu de 1985 va córrer perill de cremar-se, i fins i tot s'hi ha hagut de fer obres per pal·liar els desperfectes que sofrí.”