Pont de Vilomara – El Pont de Vilomara i Rocafort / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la localitat de Pont de Vilomara, un poble del Bages repartit entre els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort (la part majoritària) i Manresa - (Província de Barcelona).

Època: La primera notícia que es té és de l’any 1012 ... Ara bé, queda el dubte que sigui el mateix lloc on avui dia s'alça el pont “  - (Pat.mapa).

Protecció: No hi consta (Patrimoni.Gencat)

Estat: Supèrbia edificació de 130 m. de llargada. En perfecte estat i a més encara s'utilitza exclusivament com a pas de vianants. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 19/04/2013:

Pel costat de la població, s'hi accedeix des d'una travessia de la carretera BV-1229. (Veure mapa Google)

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

Té la forma dels tradicionalment anomenats ponts "d'esquena d'ase". Està estructurat en nou arcades de mamposteria d'obertura desigual, l'amplada de les quals tendeix a créixer a mesura que s'acosten al centre.

Mesura 130m. de llargada i els arcs són de mig punt, excepte un que és ogival. Es recolzen sobre ferms pilars; els dos centrals, aigües amunt, acaben en forma rectangular i per l'altra cantó es veuen reforçats per unes torres rodones adossades.

En la part alta d'un dels pilars hi ha una obertura per tal de donar sortida a un possible embat de l'aigua. Les interarcades presenten reforços en espiga i degradació. El parament exterior és força regular; els carreus de la base són més grans que la resta i estan fonamentats en la mateixa roca.

L'escut de Manresa esculpit al mig del pont delimita els termes de Manresa i El Pont de Vilamora i Rocafort.

Notícies històriques

La primera notícia que es té és la que aporta Albert Benet quan diu que el 1012 uns béns situats a la Querosa (lloc emplaçat a l'angle que fa el riu passat Viladordis i les Marcetes) afrontaven de migdia amb el pont de pedra (ponte petrisso). Ara bé, queda el dubte que sigui el mateix lloc on avui dia d'alça el pont.

Amb tot, sota el pont s'hi poden veure forats, algun molt vell que donen certesa de l'existència de ponts anteriors a l'actual. L'any 1193 apareix citat en un document de confirmació quan es ratifica la donació de " ... les primícies de tot l'honor de Vilamora i el delme dels molins que hi ha en el pont ...". El 1312 l'arquebisbe de Tarragona dóna llicència per treballar en l'obra del pont nou un dia festiu.

La documentació que fa referència a aquest pont és força nombrosa. Així, el 28/09/1509 el trobem esmentat quan el rei Ferran concedeix a Manresa el poder de posar pontatge en els quatre ponts. G.G.C de Catalunya-pàg.160

En testaments del segle XIII, hom troba diversos llegats a favor d'aquesta obra: en el seu estat actual es una reconstrucció dels anys 1617-1625 després d'un aiguat devastador que l'enderrocà.

L'escut de Manresa esculpit al bell mig del pont, marca la frontera entre el terme de la ciutat i el terme veí.

El Pont de Vilomara, el punto más notable del confin del termino de Manresa es el puente de Vilomara cuyo parage el rio Llobregat divide el termino de Rocafort del de Manresa. Este Puente es de Manposteria, tiene 9 arcos, de 83 canas catalanas ( 130 metros), Fue reedificado durante 1617- 1624 por haberse llevado el antiguo una avenida extraordinaria de aguas. Se cree que este puente es muy antiguo, pero se ignora la època de su construcción. Està encima del riu Llobregat. ( Guia del Viajero). “

MAPA de situació del Pont de Vilomara: