Capella de Santa Magdalena del Pla – El Pont de Vilomara i Rocafort / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A El Pont de Vilomara i Rocafort, un poble de la comarca del Bages, repartit entre els municipis del Pont de Vilomara i Rocafort (la part majoritària) i Manresa (provincia de Barcelona).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. ”El 1987 finalitzaren les obres de restauració de la capella”(Wikipedia). Aparcament als carrers dels voltants.

• És una senzilla però a la vegada bonica capella, “que en els darrers anys es va restaurar i condicionar i on, excepcionalment, se celebra missa per la Festa Major, ja que Santa Magdalena és la patrona del nostre Municipi.”
  • Un cartell que hi ha al davant d'un finestral, diu,

“Des de 1936 és tancada al públic i ha esdevingut la capella o ermita del cementiri del Pont de Vilomara.”

Accés - Visitada el  14/02/2014:

Senzill de localitzar. Aquesta edificació està situada dins el cementiri Municipal. Anirem trobant senyals informatius, per l'interior de la població, dirigint cap a aquest equipament.

L'edificació està isolada al bell mig del cementiri. Es parcialment visible des de l'exterior, a través del vidre d'un gran finestral, quan el cementiri roman tancat.

Altres: De la pàgina web - Vikipèdia - Maig 20219 - ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

És una construcció d'una sola nau, amb un absis semicircular a sol ixent. En la base d'aquest hi ha una socolada que sobresurt i interiorment és cobert amb una volta de quart d'esfera.

La nau, per altra part, és coberta amb volta de canó, encara que hom creu que si es tragués el parament d'argamassa que la cobreix es descobriria la seva probable forma lleugerament apuntada. La volta està reforçada amb un arc toral que divideix la nau amb dos trams.

La porta d'accés es troba al mur de migdia; està formada per un arc de mig punt amb dovelles grosses.

Per tal que no caigui tot el pes sobre la clau de volta hi ha una llinda de descarrega.

El campanar és de tipus torre i acaba amb una piràmide truncada.

L'aparell és fet amb carreus petits i disposats en filades.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Rocafort, al lloc anomenat Vilomara. Aquest lloc és documentat de del 982 com a Vila Amara.

L'església ja estava edificada el 1077, data en què Llop Sanç entrà com a monjo del monestir de Sant Benet de Bages i li feu donació i possessions que tenia a Vilomara. La donació de l'església es veu al monestir es veu confirmada el 1118 i es mantindrà fins la desamortització de 1835.

En la butlla del 1196 el Papa Celestí III confirma la donació de l'església de Santa Mª a l'esmenta't monestir. El 1246 l'església apareix citada sota l'advocació de S. Mª i desprès oscil·larà la seva denominació entre Sta. Mª i Santa Magdalena, per quedar aquesta última. El 1685 quan rebé la visita del bisbe Pasqual es demanà que se li concedís la categoria de sufragània.”