Tines del Bleda, Tines del Tosques i Tines d’en Ricardo – El Pont de Vilomara i Rocafort / Bages

Tines del Bleda, Tines del Tosques i Tines d'en Ricardo:

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys del Pont de Vilomara i Rocafort, municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIX - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Curioses construccions. Bon estat, restaurades. Visita exterior lliure.

Altres noms:

Accés: Sortint de la localitat del Pont de Vilomara i circulant per la carretera BV-1224 en sentit Rocafort, a l'alçada del PK nº 4 trobarem (N 41 42 32.62 E 01 53 41.24) una sortida indicada (Tines de la Vall del Flequer) a mà dreta per on sortirem

Ens trobarem encara circulant per un camí asfaltat, apte per a qualsevol tipus de vehicle.

Però ben aviat arribarem (41 42 31 01 53 41) a un lloc indicat per aparcar el cotxe. Hi ha un plafó informatiu.

Uns metres més endavant hi ha un cartell prohibint a partir d'aquest lloc, la circulació rodada.

Obedientment aparquem el vehicle i ens disposem a continuar el camí a peu.

Aviat trobarem una desviació (41 42 28.95 01 53 40.98). A l'esquerra indicat per anar a Oristrell (Capella de Sant Pere d'Oristrell). Per la dreta, per on hem de continuar, assenyala per anar a la Pedrera Montjuic. Ara ja  abandonarem l'asfalt.

Tornarem a trobar una altra desviació (41 42 27 01 53 47): Per l'esquerra hi ha un senyal de direcció prohibida i un cartell confirmant-ho (Accés a la pedrera).

Continuarem per la dreta.

En un lloc situat a les coordenades  41 42 07.50 01 53 48, trobarem una desviació: Per l'esquerra, aniríem cap a les Tines d'en Ricardo. No hi ha cap indicació.

Per la dreta anirem cap a les Tines del Bleda i del Tosques, cap a on ara ens dirigirem, en primer lloc.

Aviat arribem a les Tines del Bleda (N 41 42 04.65 E 01 53 49.19), apartades uns metres del camí, però ben indicades.

F O T O S - Tines del Bleda:

Accés - Visitades el 19/04/2013:

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, i referit a les Tines del Bleda, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

El conjunt de dues tines se situa a tocar del llit del riu Flequer. Són de planta circular i cadascuna té la seva barraca. La part inferior és construïda amb pedra i morter de calç i l'interior recobert de ceràmica.

S'accedeix a les tines per la part superior, aquí els murs són de pedra, sense material d'unió. La coberta és feta pel mètode d'aproximació de filades i a sobre s'hi estén una capa de sorra i pedruscall.

Observant el conjunt de cara a les portes d'entrada a les tines, descrivim les edificacions d'esquerra a dreta trobem que la tina número 1 té la llinda partida i se n'ha esfondrat part de l'entrada. Té una finestreta i un tronc encastat en el qual es lligava la corda per poder trepitjar el raïm.

La tina número 2 té una llinda i també una finestreta. Hi ha restes de la frontissa de la porta.

Les tines tenen cadascuna la seva barraca feta de pedra seca, amb coberta de falsa cúpula i planta circular. Tenen doble llinda, una a l'exterior i l'altra a l'interior. A dins de la barraca hi ha el broc per on rajava el vi.”

Localització de les Tines del Bleda:      N 41 42 04.65 E 01 53 49.19 – Altitud: 298 m.

MAPA de situació de les Tines del Bleda:

Bages : Veure en un mapa més gran.

Després de la visita, continuem caminant i una mica més endavant de les Tines del Bleda, a la dreta del camí trobem una bonica i solitària cabana de camp (41 42 06 01 53 47).

Uns metres més endavant trobem una desviació (41 42 04 01 53 47). Hi ha un pal amb un senyal indicatiu:  Per l'esquerra, a 100 metres, les Tines del Tosques. Per la dreta, les Tines de l'Escudelleta.

Escollim prosseguir cap a les Tines del Tosques. (N 41 42 01.57 E 01 53 51.42).

F O T O S - Tines del Tosques:

Localització de les Tines del TosquesN 41 42 01.57 E 01 53 51.42 – Altitud: 300 m.

MAPA de situació de les Tines del Tosques:

Mostra Bages en un mapa més gran

Després de veure les tines del Tosques, tornem enrere, per anar a veure les Tines d'en Ricardo.

F O T O S - Tines d'en Ricardo:

Accés - Visitades el  14/02/2014:

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

Les tines d'en Ricardo se situen just al llit del riu Flequer.

És un conjunt format per sis tines de planta circular i dues barraques.

La part inferior de les tines és feta amb pedra i morter de calç i amb l'interior recobert de rajoles de ceràmica envernissada lleugerament corbades.

A la part superior els murs són fets amb pedra sense material d'unió i s'hi localitzen les entrades. Sobre els murs s’estén el voladís, construït amb pedres més planes.

La coberta és feta amb el mètode d'aproximació de filades, i a sobre s'hi estén una capa de sorra i pedruscall.

Observant el conjunt de cara a les portes d'entrada a les tines, descriurem les edificacions d'esquerra a dreta.

El primer grup és format per dues tines que tenen la peculiaritat de tenir l'entrada al dipòsit i la sortida dels brocs a la mateixa vertical.

Situat a 150 (?) metres trobem un segon grup format per dues tines més. Els brocs, a diferència del grup anterior miren al torrent.

Les dues darreres tines estan aïllades.

La cinquena té la cúpula derruïda i el broc s'ha perdut.

Pel que fa a les edificacions auxiliars, hi ha dues barraques de planta rectangular. La primera està associada a les dues primeres tines. La segona barraca és independent a les altres construccions.”

Localització: N 41 42 03.80 E 01 54 42.00 – Altitud: 340 m

MAPA de situació de les Tines d'en Ricardo:

Veure Bages en un mapa més gran.

Distància de les Tines del Tosques a la del Bleda: 200 metres.

Distància de les Tines del Bleda a la carretera general: uns 1500 metres.

L'itinerari no presenta cap dificultat, doncs durant el recorregut, anirem trobant indicadors en els llocs apropiats.

Davant de les tines hi ha un complert plafó amb informació. La atenta lectura d'aquest plafons ( El contingut dels quals reproduïm a continuació, en varies fotografies, per fer-ne llegibles els texts ) informa àmpliament sobre aquestes singulars construccions.

Dades extretes dels plafons informatius que hem anat trobant durant el camí: