Pont de Conangle – Balsareny / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Pont-aqüeducte de dos ulls, aixecat sobre el llit de la riera de Conangle, just a la confluència dels termes de Balsareny i Sallent, poblacions ambdues de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: - Segle XIV – Gòtic / Obra Popular - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. Perfectament transitable, a peu.

Accés – Visitat el 03/03/2018:

Punt d’inici: Des de la localitat de Sallent ens hem dirigit fins un lloc de la carretera que a Google Maps s’identifica com a C-1411-z - (Sallent / Balsareny - circulant en aquest sentit) - , i al mapa del I.C.G. de Catalunya com a carretera C-16 Z, a tocar de la fita del PK nº 65 d’aquesta darrera via, situat a (0) 41 50 3.5 1 52 37.3 on prenem una sortida sense indicació, que accedeix a un camí de terra perfectament transitable.

Ara, abans de continuar, potser  seria convenient deixar el cotxe aparcat a l’esquerra mateix del camí, en una zona disposada a l’efecte, i continuar a peu.

Uns cent o cent cinquanta metres més endavant, ja topem amb la sèquia (1)  – 41 50 02.6 01 52 29.9 que resseguim una breu estona, fins trobar la capçalera del pont.

(2) Localització:  N 41 50 05 E 01 52 27.8 – Aquestes dades corresponen a una de les dues capçaleres del pont – Altitud aproximada: 300 m.

La introducció de les dades anteriors en un mapa de Google, ens proporciona el següent

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Marc 2018):

“ Descripció

Pont-aqüeducte de dos ulls aixecat sobre el llit de la riera de Conangle, just a la confluència dels termes de Balsareny i Sallent.

Un gruixut pilar, proveït de contrafort, és el responsable d'aixecar la sèquia per tal de salvar el desnivell de la riera.

La construcció és tot a base de carreus de pedra de forma força regular. A la part central hi ha les restes d'un escut, avui molt malmès, i d'una placa commemorativa.

El pont s'aixecà per tal de salvar el desnivell de la riera de Conangle.

Es tracta d'un dels 34 ponts que té la sèquia de Manresa en el seu trajecte de 24,5km.

La construcció de l'aqüeducte data del segle XIV, moment que es fan les obres per a la construcció de la sèquia. Posteriorment s'hi ha fet tasques de manteniment.”

La Sèquia