Parc de l’Agulla – Manresa / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A les afores de Manresa, ciutat i municipi del mateix nom i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XX - Ajuntament de Manresa.

Estat: Bo. Visitable

Accés - Visitat el: 10/05/2014:

Accessible per diferents itineraris, segons procedència dels viatgers. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Localització: Un punt qualsevol  N 41 44 56.5 E 01 50 27.2 de la vora del llac, on es pot aparcar còmodament:

Altres:  De la pàgina web de l'Ajuntament de Manresa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

" La Sèquia

Manresa és, gràcies a la visionària actuació dels nostres avantpassats del segle XIV, una ciutat privilegiada, vacunada contra sequeres gràcies a la Sèquia construïda fa 6 segles.

La ciutat pren l'aigua del Llobregat en una resclosa sota el castell de Balsareny i arriba a Manresa al parc de l'Agulla, des d'on es parteix en dos ramals fins al riu Cardener.

La Sèquia es pot seguir per un caminet que hi ha al costat del canal de domini públic de Manresa.

En el seu trajecte hi ha fites amb l'escut de la ciutat

El Parc de l'Agulla

L'any 1962, la Junta d'Aigües de Manresa va veure la necessitat de construir un llac artificial per garantir el proveïment d'aigua a la ciutat en cas d'avaria de la Sèquia.

Les obres van començar el 1966 amb la construcció d'una presa i, a causa del tipus de terreny - tapàs amb vetes de guix- va ser necessari evitar filtracions i recobrir tota la superfície de l'estany amb lloses de formigó armat.

El llac no es va omplir fins al novembre de 1974 i permet emmagatzemar 200.000 m3 d'aigua en una superfície de 64.000 m2 i una fondària màxima de 4 metres.

Assegura el subministrament als dipòsits de la ciutat durant sis o set dies.

Pulmó lúdic de la ciutat

L'estany té també un ús esportiu: surf de vela, piragüisme... Aquesta finalitat de lleure és complementada per un parc o espai de protecció del llac - creat inicialment per evitar la instal·lació d'indústries - que actua com a gran zona verda de la ciutat.

Al costat de l'embassament, una gran varietat d'arbres, un parc infantil, zones de passeig, berenador, mobiliari urbà i fonts.

El parc de l'Agulla, que va entrar en funcionament per les festes de la Llum de l'any 1977 i que va ser remodelat en 1986, és l'espai lúdic preferit per molts manresans, sobretot els caps de setmana."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines