Capella Suanya – Manresa / Bages

Capella Suanya – Manresa

I T I N E R A R I

Situació: Adossada al Mas Suanya, edificació situada en terrenys de Manresa, ciutat i municipi del mateix nom, i capital de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Capella dels Comdals - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/07/2014:

Situada dins dels terrenys del mas Suanya, adossada a aquesta edificació. El dia de la nostra visita, no vàrem trobar-hi ningú, i ens vàrem limitar a fer unes poques fotografies des de fora del mas, difícils d'obtenir, donat que la vegetació que l'envolta, impedeix la presa amb les degudes condicions.

• Hem sortit de Manresa des d'un punt (0) per on hem travessat el riu Cardener pel Pont de Sant Francesc (41 43 13.3 01 49 14.2) i circulant per la carretera de Manresa al Xup, ens hem dirigit cap a aquesta barriada (indicada).
  • Hem sortit de la carretera per una desviació (1) a  mà dreta, indicada (41 42 43.1 01 48 22.3), seguint recte, fins el fons.
  • A 41 42 47 01 48 15 continuem recte (2) per un camí identificat com a Camí rural, indicat per anar entre altres a Cal Vicenç.
  • Desviació (41 43 18.1 01 47 38.9). Indicat. (3) Continuem per l'esquerra.
  • Desviació (41 43 17.2 01 47 24.8). Continuem (4) per l'esquerra, indicat. Travessem un estret i petit pont, sense baranes.
  • Darrera desviació (5) - (41 43 11.2 01 47 18.6). Una mica més endavant, ja veiem el mas, entre l'arbreda. Aparquem al voral de la carretera.

Durant tot el recorregut, trepitgem terreny asfaltat.

Localització: N 41 43 09.0 E 01 47 21.5 – Altitud – 258 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, que tracta conjuntament del mas i de la capella, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Mas:

Edifici de planta quadrangular cobert a dues aigües, de planta baixa i dos pisos. Galeria a migdia, i a la banda de Ponent, un cos afegit de menor alçada.

Les façanes són de pedra arrebossada i estucada, en color ocre clar, excepte la façana nord, d'ocre fort. La façana principal està ordenada simètricament, amb portal adovellat formant arc carpanell.

Dos balcons amb baranes de ferro al pis principal. La resta, finestres verticals amb brancals i llindes de pedra de fil. Es conserva la fusteria original en un balcó i en una finestreta.

Estructura de bigues de fusta. Al nord hi ha la capella adossada.

Capella:

La construcció actual no obeeix a l'antic edifici.

Es tracta d'una església d'una sola nau rectangular de dimensions no gaire grans. És coberta amb una volta de totxo i interiorment està tota enguixada.

Presenta una decoració consistent en una gran motllura que recorre la part alta de la nau, amb dos capitells adossats a ambdós cantons de la paret. El conjunt decoratiu és força recarregat.

La porta, al nord-oest, és d'estructura rectangular; a sobre d'aquesta s'obre un ull de bou.

La façana acaba amb un campanar d'espadanya simple. A la part alta del lateral dret hi ha dues finestres actualment tapiades. L'aparell exterior està arrebossat.

En el seu interior hi ha un retaule barroc, fet el 1763, de fusta policromada.

Es troba situada al costat del mas Suanya, dins l'antic terme de Manresa, al lloc dels Comdals.

Depengué primer dels comtes de Barcelona, desprès passà al Monestir de Santa Cecília de Montserrat i més tard al paborde Santa Maria de Manresa.

La propietat comtal on s'alçava la capella es documenta al segle XI, amb els noms de vinyer Pallarès -1017- i el Palou -1039-.

El 1294 se l'esmenta amb el nom de Santa Susanna dels Comdals.

L'església fou donada el 1017 per la comtessa Ermesenda i el seu fill Berenguer al monestir de Santa Cecília de Montserrat juntament amb un alou important. El 1308 el regent de l'església era el mateix que el de la de Sant Bartomeu de Manresa i depenia, com aquesta, del paborde de Manresa.”