Castell Carlista – Sallent / Bages

I T I N E R A R I

Situació: Afores de Sallent, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Carlina - Segle XIX - Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Estat:  Relativament bo. Manté en peus les quatre parets, però no el sostre. No hem vist la porta d’entrada. Suposem que està amagada sota la vegetació que envolta bona part del fortí.

Altres noms: Fortí de la Rapinya – Vikipèdia. Aquest nom fa referència al “Pla de la Rampinya”. En alguns llocs apareix com a Rapinya i en altres com a Rampinya.

Accés – Visitat el 03/03/2018:

• - El punt d’inici d’avui ha estat un lloc 41 49 19.7 01 53 26.7 a les afores de Sallent, a tocar de les darreres cases de la població i a frec de l’autopista E-9. Entrem a un camí de terra, transitable. Hi ha un indicador: La Mina i el Fortí.

• – A uns 100 metres de distància 41 49 25.2 01 53 25 continuem per una desviació a la dreta també indicada: Fortí de la Rampinya. L’edificació és perfectament visible, arraconada a l’esquerra d’un camp de conreu. Aparquem en aquest lloc i ens dirigim a peu al nostre objectiu, situat molt proper.

La introducció de les coordenades anteriors a Google Maps, no obté una emissió automàtica correcta del recorregut. Cal fer manualment un M A P A d’aquest itinerari.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació: (Març 2018):

“ Descripció

L'edifici té planta rectangular, estava cobert amb una teulada de doble vessant. L'entrada està a migdia amb una petita porta.

Els murs estaven foradats per dues fileres d'espitlleres i tres finestres permetien d'ús de canons en el pis superior. A l'interior no resta més que alguns pilars i de voltes.

El material emprat en la construcció és de poca qualitat, només les cantonades estan fetes amb bons carreus relativament grossos.

Notícies històriques

Aquest castell o fortí construït als inicis de la 1ª Guerra Carlista. Dominava el camí de Manresa a Berga, que passava pel pla de la Rampinya, ensems dominava el pont d'entrada a la població. Desprès fou abandonat, subsistint la teulada fins a principis del segle XX.”

(*)  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.