Casa Gran – Sallent / Bages

Situació: A Sallent, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV – Gòtic - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: No hi consta  - Generalitat de Catalunya. *

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Actualment és una oficina de  Caixabank - (Abans, Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’estalvis – “La Caixa”) .

Altres noms: “La Caixa”.

La trobarem a la Plaça de la Pau.

Localització:  N 41 49 27.3 E 01 53 43.7 – Altitud: aprox. 278 m.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació: (Març 2018):

L'edifici consta de planta baixa i dos pisos. La façana, refeta totalment, és de pedra picada.

La planta baixa té cinc portals i una finestra. El portal central serveix d'accés als pisos superiors, els dos dels costats de anterior serveixen de porta d'accés a una farmàcia i a una caixa d'estalvis.

Els portals extrems han estat convertits en finestrals.

El primer pis està senyalat per quatre finestres coronelles de caràcter gòtic.

El segon pis en té dues i una galeria amb sis arcades amb arcs carpanells.

Tots els pisos estan coberts amb embigat. L'escala està il·luminada per la claraboia d'un cimbori que sobresurt de la teulada.

Notícies històriques

No s'ha pogut confirmar el possible origen d'aquest edifici. La hipòtesi més versemblant és que fos construït com a palau de residencia dels senyors de la vila, els bisbes de Vic, que per alguna circumstancia no complí aquesta funció, adaptant-se com a habitatge i comerç fins que fou adquirida per la Caixa de Pensions per ubicar-hi les seves oficines.

Es restaurà totalment la façana i l'interior intentant retornar-lo al seu estat més o menys original adaptat als nous usos. La restauració fou inaugurada l'abril del 1928.”

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pagines, ho fem amb l’etiqueta de “Palaus”.